*Nettavisen* Nyheter.

Plages av salmesang

Beboer Rolf Melheim reagerer på det han anser som unødvendig støy fra kirketårnet på Jakobs kulturkirke hver søndag. Han mener bydelsoverlegen bør ta støyklagene på større alvor.

Hver søndag kveld klokka 22 avspilles en salme fra tårnet på Jakob kirke. – Uhyggelig og unødvendig bråk, sier beboer Rolf Melheim.

LØKKA: Det tok en stund før Melheim fant ut av saken. Hva er dette, spurte han seg, en slags klagesang der det ikke er mulig å forstå hva som blir sagt? Og som sendes over et høyttaleranlegg et eller annet sted i nærheten av vårt borettslag?

Da det etterhvert gikk opp for ham at det var en salme som kom fra tårnet på kirka, fikk han nok og klaget saken inn til Bydelsoverlegen. I svaret fikk han vite at kirka hadde fått tillatelse til å innkalle til messe på allerede i 2000.

– Så viste det seg at det er Kulturkirken Jakob og Kirkelig Kulturverksted som står bak, og at de utrolig nok har tillatelse fra bydelsoverlegen på Grünerløkka til å spre sitt ikke særlig glade budskap utendørs. De kan dermed lovlig forstyrre oss som bor i området. Uten at jeg vet noe konkret om prosessen knyttet til denne tillatelsen, bør det protesteres mot vedtaket og eventuelt prosederes på saksbehandlingsfeil, hvis det ikke er innhentet uttalelse fra naboene før saksbehandlingen, sier Rolf Melheim.

Hanne Herrman, daglig leder i Norsk forening mot støy, reagerer også. Hun mener det må vurderes om salmesangen kan forstyrre innsovningsfasen i nabolaget.

Fargeklatt

– Vi deler ikke din oppfatning om at dette er unødvendig støy, skriver Erik Hillestad, daglig leder i Kulturkirken Jakob og Kirkelig Kulturverksted i en e-post til Rolf Melheim.

Hillestad mener det er viktig å «synliggjøre» eller snarere «lydliggjøre» Jakobkirkas gudstjenester på samme måte som kirkeklokker gjør det fra andre kirker.

– Vi tror de aller fleste i vårt nabolag har vent seg til dette innslaget som en av de mange fargeklattene i bydelen, og vi håper at du vil gjøre det samme, skriver Hillestad til Melheim.

Mye bråk på Løkka

Bydelsoverlege Finn Bovim mener kirken holder seg til lovverket, og at salmesangen neppe fører til helseplager.

Rolf Melheim syns bydelsoverlegen tar alt for lett på støy i bydelen. Han har i friskt minne at bydelsoverlegen i fjor ga tillatelse til å la tolv band opptre på en provisorisk scene ved kirka, under Musikkfest Oslo, hvor det i følge han «i tur og orden ble utstøtt eder og ukvemsord utover store deler av nedre Grünerløkka» fram til klokka 23 på kvelden.

Melheim mente at høytalerne den gangen sørget for en lyd som sannsynligvis var over 100 decibel, og han mente at hundrevis av beboere måtte lukke vinduene i sommervarmen og holde seg inne. Nå vil han at støyproblemene på Løkka blir tatt på alvor.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag