*Nettavisen* Nyheter.

Planer blir handlinger

Siden 2001 har Plankontoret for Groruddalen jobbet med den helhetlige planen for området. Til neste år skal konkrete tiltak settes ut i livet.

ØKERN: Plankontoret i høyblokka på Økern har en viktig rolle i den mye omtalte Groruddalsplanen. Oslo kommune har bevilget 50 millioner kroner. Nylig la regjeringen 200 millioner kroner på bordet i det store spleiselaget for opprustning av Groruddalen. Prosjektleder Petter Daae Slipher understreker at det nå nærmer seg konkret handling. Da kan ikke folk lenger si at "det skjer jo ingenting". Men Slipher skulle gjerne sett at det kom enda mer penger.
Det er alltid mange gode prosjekter som roper på penger. Men nå har vi et godt samarbeid mellom stat og kommune. Det er en god begynnelse, sier prosjektlederen til Lokalavisen Groruddalen.

Gigantprosjekt

Den 11. desember legger det såkalte samarbeidsutvalget for Groruddalen frem fire handlingsprogrammer. Disse er delt inn på følgende måte:
- Miljøvennlig transport.
- Alnaelva, grøntstruktur og kulturmiljø.
- Bolig, by og stedsutvikling.
- Oppvekst, utdanning, levekår, kulturaktiviteter og inkludering.
Handlingsprogrammet skal strekke seg over 10 år. Startskuddet for igangsetting er 1. januar 2007. Da blir det konkurranse om å få kloa i midler fra den kommunale potten på 50 millioner og de statlige midlene. Slipher avviser at pengene fra staten er øremerket allerede.
Departementene kanaliserer midler inn mot sine fagområder. De er ikke båndlagt. Det vil være åpne prosesser for å finne gode tiltak i bydelene, sier han.
Plankontoret forsikrer at ting begynner å skje i 2007. Detaljene vil bli utpå nyåret. Den 11. januar blir vedtakene banket i møter mellom stat og kommune.
Det vil sannsynligvis bli satt igang endel mindre prosjekter i 2007. Husk at det ikke er de store tunge prosjektene vi nå snakker om, sier han.
Gjenåpningen av Alnaelva er blant de tunge prosjektene i groruddalssatsningen. Slipher ser for seg en mulig oppstart i 2008.
Vi trenger 2007 til konkret planlegging. Vi snakker om gjenåpning av Alnaelva i terminalområdet og ved Grorud stasjonsområde, sier han.

Mange prosjekter

Jernbaneverket uttalte nylig at oppgradering av Alnabruterminalen til 80 millioner kroner, ikke er groruddalssatsning. Slipher er ikke enig i vurderingen.
Det er viktig for Oslo at vi får overført mest mulig tungtransport fra bil til tog. Utviklingen på terminalen har innvirkning på Groruddalen, sier Slipher.
Prosjektlederen trekker også frem bygging av Fossumdiagonalen som viktig groruddalssatsning. Også bredding til 4- felts i Nedre Kalbakkvei. Utbygging av Alnabruterminalen står ikke i veien for en god utvikling i Groruddalen, mener lederen for Plankontoret.
- Denne tanken er avvist av politikerne. Nå ønsker man å gi langsiktighet og rom for terminalen til å utvikle seg. Det er illusorisk å tro at en så tung aktør blir flyttet, sier Slipher.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.