RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Planlegger 10.000 boliger i den nye «byen»


FREMTIDSIDYLL: Slik kan det bli å bo på Gjersrud-Stensrud, det store ubebygde området mellom Enebakkveien og E6 ved Klemetsrud som planlegges bebygd med flere tusen boliger. Illustrasjon: Plan- og bygningsetaten
FREMTIDSIDYLL: Slik kan det bli å bo på Gjersrud-Stensrud, det store ubebygde området mellom Enebakkveien og E6 ved Klemetsrud som planlegges bebygd med flere tusen boliger. Illustrasjon: Plan- og bygningsetaten
7000 eller 10.000 boliger på Gjersrud-Stensrud? Du kan si din mening når forslagene legges ut på høring fra i dag mandag 24. februar.

GJERSRUD-STENSRUD: Plan- og bygningsetaten (PBE) vedtok 17. februar å legge forslag til områderegulering med konsekvenseutredning ut til offentlig ettersyn.


Gjersrud-Stensrud er Oslos siste gjenværende større ubebygde og uregulerte område. I "Kommuneplan 2008" ble det vedtatt at området skal omreguleres og utvikles til et variert boligområde basert på t-baneforbindelse. Tenkt er en forlengelse av Østensjøbanen over Bjørndal med stasjoner på Åsland og Stensrud.

Allerede i 2006 stod byutviklingsbyråd Bård Folke Fredriksen på jordene ved Gjersrud-Stensrud og sa følgende til Nordstrands Blad " Folk skal få anledning til å bo i områder hvor de kan ha grønt gress under bena. Jeg går inn for å få i gang boligbygging her".

To varianter, tre områder

Planforslaget det nå skal tas stilling til er laget i to varianter, et med cirka 10.000 boliger (hovedalternativet) og et med 7000 boliger. Selve byggeområdene er i planen delt i tre, sentrumsområdet, kombinerte områder og småhusområder.

Den tyngste bebyggelsen legges i sentrumsområdet mellom Åslandkrysset og Stensrudtjern. Her blir det minst 70 prosent bolig i tillegg til skoler, barnehager, spisesteder, forretninger og annen form for næringsvirksomhet.

Småhusområdet mot Enebakkveien er arealmessig planens største byggeområde. Her blir det boliger og barnehager i tråd med utnyttelsesgraden i småhusplanen.

De kombinerte områdene er tenkt som lokalsentre i småhusområdene og områder som danner overgang mellom disse og sentrumsområdet.

28 meter bred gate mellom Enebakkveien og Åsland

Gjersrud-Stensrud skal bli en "by i byen" med alle dens kvaliteter. Derfor blir bebyggelsen samlet rundt offentlige rom, torg og møteplasser. Sentrumsområdet skal struktureres langs den 28 meter brede Stensrudgata fra Enebakkveien til Åsland, med eventuell forlengelse til Bjørndal på andre siden av E6.

LES OGSÅ: Slik ble Gjersrud-Stensrud presentert i februar 2012

I den nye "byen" blir det to parker, en ved den eksisterende parken ved Stensrudtjern, den andre en idrettspark på jordene ved Maurtu gård.

I forslaget er det dessuten planer for en rekke skoler, barnehager, flere idrettsbaner, en svømmehall i kombinasjon med en flerbrukshall og eventuelt et krematorium.

T-bane på plass før byggestart

Når Gjersrud-Stensrud blir et faktum, er fremdeles ikke fastlagt. Det er krav om at før det gis rammetillatelse for bebyggelse på feltene øst for Stensrudbekken, skal Enebakkveien være opparbeidet. T-banen skal være gjennomført før rammetillatelse gis vest for Stensrudbekken.

LES OGSÅ: De lager ny bydel i Oslo

Alle innspill og kommentarer til planforslaget må sendes PBE innen 14. april.

Plan- og bygningsetaten holver forøvrig informasjonsmøte om planforslaget på Bjørnholt skole, torsdag 20.mars klokken 18-20.

LES FLERE AKTUELLE SAKER FRA SØNDRE NORDSTRAND HER:

Frykter syv år med støy- og støvhelvete mens Follobanen bygges

Ny trafikkplan for bydelen

Klagene avvist, ja til moské på Mortensrud

Bygger distriktpsykiatrisk senter i Helga Vaneks vei

 

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere