Gå til sidens hovedinnhold

Plant neste års sommerhage nå

Plant i høst, og få en frodig hage neste sommer til halv pris.

Vi stikker innom et Plantasjen-utsalg, men kunne like gjerne dradd på Oasen, BoGrønt eller et hvilket som helst annet hagesenter. Overalt er tiden inne for halv pris på stauder, hekkplanter, busker og trær. Et bord fylt av mørkegrønn, struttende sunn europabarlind frister. Kanskje man skulle plante hekk sånn på tampen av sesongen? Litt mer i tvil blir vi foran klatreplantene. Pipeholurten har gule, daffe blader, og klematisen er nesten bare kvist og kvas.
Det er bare høsten, det, trøster gartner Gaute Høgebøl, som rusler rundt og pusser på salgsvarene.

Litt gult og vissent på overflaten betyr ikke at planten er døende. Sett den i god hagejord, og den kommer som bare det til neste år, lover han. Gartneren innrømmer riktignok at planter som står i små potter på hagesenter, kan bli preget av høsten noe tidligere enn dem som står makelig plantet i hagen. For overlevelsen fram til neste vår skal det likevel ikke ha noen betydning. Vil man absolutt kjøpe noe som er pent akkurat nå, og ikke bare til neste år, finnes det ofte en del nyankomne varer selv sent i sesongen.
Vi får inn varer hele tiden. Derfor kan man godt finne planter på salg som ikke har stått lenge på hagesenteret, sier Høgebøl. En flott ansamling blomstrende bergknapp ser ut til å ville underskrive på dette. De tette, frodige vekstene vil være en pryd for høsthagen allerede nå, og til neste år er de trolig dobbelt så store.

Full sesong

Hvis du kjøper en sunn og frisk plante, kan det ofte være fordelaktig å plante om høsten, bekrefter Gustav Redalen, fagsjef i Det norske hageselskap.
Da vil planten stå klar i jorden idét vekstsesongen begynner. Slik får den fullt utbytte av hele sesongen, forklarer han, og minner oss på hvordan det gjerne er om våren:
Først venter du på opptørking i hagen. Så skal du handle inn og gjerne vente på en godværsdag for å plante, og da er det kanskje allerede langt på vår. Redalen sier at det beste er om røttende får tid til å feste seg før eventuell tele kommer, men dette er ikke strengt tatt nødvendig.
Dersom røttene ikke rekker å feste seg, vil plantingen fungere mer som en slags jordslåing, det vil si en oppbevaring i bakken uten kontakt med omkringliggende jordmasser. I så fall må man ta en ekstra sjekk om våren. Frost kan nemlig ha løftet hele potteklumpen opp.

Underjordisk virksomhet

Det er godt å vite at vekstene jobber med sitt nede i dypet, selv om lett nattefrost herjer på overflaten.
Rotveksten fortsetter etter at skuddveksten har stoppet opp for sesongen. Derfor kan plantene jobbe med å feste seg selv om det er litt frost nattestid, sier Redalen.
Han antar at høstplanting vil gå helt utmerket alle steder der kulda ikke blir strengere enn minus 20.
Ved 20-30 kuldegrader er straks mer risikofylt. Da kan normalt hardføre trær stryke med første vinteren. Sjekk uansett klimasonen, så du planter ting som er egnet for ditt klima, råder han.

Vil du pyse litt ekstra om en busk eller et tre, enten fordi du har tøyd klimagrensen litt, eller fordi du bor iskaldt til, kan du legge torv oppå bakken, rundt stammen og de nederste greinene.
Da kan den nederste delen av planten overleve, selv om toppen fryser ned, sier Redalen, som anbefaler å vente så lenge som mulig med slike sikringstiltak.
Ikke legg på torv, strie, fiberduk eller granbar før det er nødvendig. Kanskje du skal vente helt til desember eller januar. Dekke kombinert med mildvær kan nemlig gi problemer med sopp, som igjen kan gi råte. For øvrig er det bare å vente på våren, som kommer ekstra tidlig til den som har nyplantede vekster å følge med på.

Reklame

Dette gir du til morsdagen