RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Plugg ut – og forebygg skader i tordenværet


VANLIG ÅRSAK: Forsikringsselskapene registrerer årlig omlag 3000 branner som følge av lynnedslag.
VANLIG ÅRSAK: Forsikringsselskapene registrerer årlig omlag 3000 branner som følge av lynnedslag. Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Juli og august er i særklasse når det gjelder branner som skyldes lynnedslag. Du kan forebygge skader ved å plugge ut kontaktene.

OSLO: Ifølge en analyse fra Tryg er lyn, sammen med kortslutning og elektriske fenomener, årsak til 85 prosent av brannene i juli. De øvrige månedene i året er det langt færre branner som skyldes lyn.

Dette skriver forsikringsselskapet i en pressemelding.

LES OGSÅ: Beskytt deg mot overspenning

Mange er bortreist

– Vi kan ikke vite det sikkert, men det kan ha en forsterkende effekt på antallet branner at mange er bortreist i juli. Bransjetall viser at gjennomsnittserstatningen etter lynnedslag er vesentlig høyere i juli enn i andre måneder, sier Heidi Tofterå Slettemoen, som er pressetalskvinne i Tryg Forsikring.

I juli måned står lynnedslag for ni prosent av skadeutbetalingene etter brann, mot tre til fem prosent ellers i året.

Slettemoen anbefaler folk å ta forholdsregler mot brann før de reiser på ferie. Om du ikke rakk det i sommer – tenk på det neste gang.

– Offisiell lynstatistikk viser at det lyner mye også i august, men våre skadetall her ligger langt lavere enn i juli, sier hun.

LES OGSÅ: Brann etter lynnedslag

Plugg ut!

– De fleste skader som skyldes lynnedslag kunne vært forhindret hvis man hadde riktig installert overspenningsvern i sikringsboksen. Mangler du overspenningsvern, bør du ta ut alle elektriske kontakter som ikke betjener frysere og kjøleskap, sier Slettemoen.

LES OGSÅ: Loftet overtent etter lynnedslag

Hun understreker at dette er klokt uansett om det er meldt tordenvær eller ikke. Mange branner har sitt opphav i det elektriske anlegget.

Det er Østlandet som er mest utsatt for tordenvær om sommeren.

Forsikringsselskapene registrerer årlig omlag 3000 branner som følge av lynnedslag, og utbetalte ifjor erstatninger på 97 millioner kroner som følge av skadene, viser tall fra Finans Norge.

LES OGSÅ: Lynet slo ned i hagen til Raja
 

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere