RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Fremmedarten stillehavsøsters er nam-nam for sjømatelskere, men fy-fy i den norske skjærgården. Løsningen er å plukke og spise den.
Fremmedarten stillehavsøsters er nam-nam for sjømatelskere, men fy-fy i den norske skjærgården. Løsningen er å plukke og spise den. Foto: FOTO: PIA NORLING, NIVA

Plukk og spis østers – det er en god gjerning!

Vil du gjøre en innsats for å bevare mangfoldet i naturen? Plukk delikatessen stillehavsøsters, spis og kos deg!

OSLO: – Vi ønsker ikke at denne arten skal etablere seg her. Utbredelse av stillehavsøstersen kan ha biologiske konsekvenser. Men tiltaket er veldig snilt: Denne østersen kan spises, sier rådgiver Catrine Curle i fylkesmannens miljøvernavdeling. 

Del på Facebook

En kartleggingsrapport laget på oppdrag fra Fylkesmannen i Oslo og Akershus viser nemlig at fremmedarten stillehavsøsters (se egen faktasak) er på full fremmarsj i Indre Oslofjord.

Kan utkonkurrere blåskjell

Det er observert større mengder i både Hallangspollen og Sandspollen, og fylkesmannen går nå ut og ber folk være oppmerksomme på den fremmede arten som har inntatt fjorden.

For om stillehavsøstersen er litt av en delikatesse, er den også en fremmed art som kan påvirke økosystemet på en negativ måte.

Blant annet vil den på sikt, ifølge fylkesmannen, kunne utkonkurrere blåskjell siden den stort sett vokser i de samme områdene som de kjente og hjemlige skjellene. 

Plagsom på badestrender

I tillegg kan en utbredelse få konsekvenser som vil merkes når du er på badetur.

– I Sverige har store bestander av stillehavsøsters også ført til utfordringer for badegjester: De er veldig skarpe og revedannende – det vil si at de vokser veldig tett sammen, slik at de nærmest danner rev av skjell. Det kan være plagsomt på badestrender, sier Curle. 

Fylkesmannen er først og fremst opptatt av å få beskjed om det, dersom du kommer over eksempler av arten. At den i tillegg kan gjøre susen på sjømatfestbordet, kan du se på som en belønning for innsatsen. 

Helt inn til Sandvika

– I første omgang vil vi kartlegge og overvåke bestandene innenfor våre fylker. Hittil har det ikke vært mye helt inne i Indre Oslofjord, men nå er det etablert ganske store bestander og det er observert enkeltindivider helt inn til Sandvika, sier Curle.

Hun tør ikke forutsi nøyaktig hvor stor og nær trusselen fra den fremmede arten egentlig er.

– Nei, vi kan ikke si noe om det i dag. Men erfaringer fra andre land tilsier at det kan bli en stor oppblomstring. Erfaringen hittil er at den ikke etablerer seg der hvor det er kaldt, så kan hende våre kalde vintere holder bestanden nede. Foreløpig vet vi ingen ting om det, sier hun.

Bør følge blåskjellvarsler

Det er to ting du skal være obs på før du legger ut på stillehavsøstersjakt: 

Den ene er Mattilsynets anbefalinger: Følg rådene derfra når det gjelder blåskjell og unngå å spise østers du finner i nærheten av kloakkavløp. 

Ligg unna flatøstersen!

Den andre er faren for å forveksle stillehavsøstersen med den norske flatøstersen. Den norske søsteren til stillehavsøstersen står i Norsk Rødliste 2010 som sterkt truet og ingen ønsker at du spiser denne.

Flatøstersen er rundere og flatere enn stillehavsøstersen og har grågrønt skall. Den lever også noe dypere enn den eksotiske slektningen.

Stillehavsøstersen har langstrakt, bølget skall med skarpe kanter. Fargen er hvitaktig med lilla striper, av og til med gule eller svarte tegninger. Stillehavsøstersen lever dessuten ganske høyt oppe i fjæresonen, fra middelvannstand og ned til en meters dybde.

LES OGSÅ: Fylkesmannens råd

– Jeg har ruslet litt langs stranden på Jeløya i Østfold. Der vokser de så grunt at man kan nærmest plukke dem tørrskodd. De er enkle å finne, sier Curle.

Enkel å tilberede

Lurer du på hvordan du tilbereder delikatessen, dersom du kommer over noen? På nettet kan du google deg frem til oppskrifter i massevis.

Vi sakset følgende enkle oppskrift fra Båtmagasinets nettsider: Damp østersene i åtte minutter. Åpne skjellene, dekk innmaten med majones og noen kapers. Gratiner dem i ovnen et par minutter. Nyt!
 

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere