RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Plukker søppel for en verdig hverdag


REN GLEDE: Jan Hauger, Sigurd Alve, Arno Rasmussen og Eli Svardal slår sine krefter sammen for en renere by.
REN GLEDE: Jan Hauger, Sigurd Alve, Arno Rasmussen og Eli Svardal slår sine krefter sammen for en renere by. Foto: Foto: Cathrine Brynildsen
De bruker alle byen på hver sin måte. Med Rusken og Huseiernes Landsforbund i ryggen får rusavhengige en dag å stå opp til.

MAJORSTUEN: – Det å være i jobb gir en strukturert hverdag.Eli Svardal vet hva hun snakker om. Som leder for Kirkens bymisjons prosjekt “Lønn som fortjent” ser hun på nært hold hva det betyr for mennesker med rusproblemer å ha et arbeid å gå til.

Columbi egg

Gaterusken startet i fjor, og er et samarbeid mellom Rusken, Kirkens Bymisjon og Huseiernes Landsforbund.

Hver fredag går mennesker med rusproblemer ut i Oslos gater og plukker dem rene foran helgen. Hver mandag går en ny gjeng ut og rydder etter helgens festligheter.

Arno Rasmussen, leder i Huseiernes Landsforbund, er glad for nytten samarbeidet gjør for nærmiljøet.

– Dette er et Columbi egg. Folk får et renere miljø rundt seg, og brukerne av Kirkens Bymisjon får en hverdig hverdag, smiler han.

Stolte søppelplukkerer

Sigurd Alve er en av dem som har fått mening i tilværelsen med Rusken og “Lønn som fortjent.” Han forteller om respekt og verdighet.

– Folk synes det er kjempebra at vi er her. Vi vekker samvittigheten i folk, forteller han.

Samtidig er han opptatt av at tidsånden ikke tar hensyn til muiljøet.

– Folk blir stressa av dette samfunnet, og da slipper de bare søpla rett ned. Jeg nekter å tro at folk er dårlige mennesker, men de har bare ikke tid til å finne en søppelkasse.

Vil ha flere partnere

Foreløpig gir samarbeidet daglig arbeid til 50 mennesker i indre by. Utvidelsen fra Karl Johans gate til Majorstua-området gir ni nye arbeidsplasser, men både Ruskengeneralen og Kirkens Bymisjon ønsker seg flere utvidelser.

– Det er viktig at næringslivet samarbeider med private huseiere om å tilby en mulighet til å være til nytte.

– Det er loddtrekning onm jobbene hver dag, og det er alltid rift om jobbene. Vi vil gjerne ha flere samarbeidspartnere så vi kan gi jobb til flere, sier Svardal.
 

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere