*Nettavisen* Nyheter.

Pokal til middag

Familien Semb fra Røa stakk av med seieren i Krafttaket på NRK. Pokalen er så stor at den kan brukes som suppeterrin.

Klikk på bildet for å forstørre.

Baard er «strømpoliti» og passer på at unødig lys blir slått av. Foto: Vidar Bakken

Klikk på bildet for å forstørre.

I siste episode skulle familiene konkurrere om å lage den mest miljøvennlige festen. Rebecka serverte svogerskutt elg, norske gresskar fra nærbutikken og norsk økologisk skogsbærvin. Foto: NRK

RØA: Det er mørkt i entreen da Ullern Avis Akersposten kommer på besøk. Det skulle vel bare mangle når familien har vunnet miljøkampen foran nærmere 500 000 seere. Det er vel noen hver som kikker opp på huset i Bjerkebakken for å se om det er samstemmighet mellom liv og lære.

– Det sitter i blodet. Vi lærte utrolig mye av å være med på Krafttaket, sier Rebecka Semb mens hun slår på lyset.

Satt spor

Strømforbruket er bare ett av flere områder som familien er blitt bevisste på. «Strømpoliti» er for øvrig åtte år gamle Baard som følger med på at brytere er slått av når de skal være slått av.

– Det var gøy å vinne, sier Baard, som er mer opptatt av å snakke om neste bandykamp enn å se tilbake på Krafttaket.

– Det føltes veldig bra og vi hadde en god følelse hele veien. Det var knallhardt å tenke miljø hver dag i seks uker, men det har satt positive spor, sier Rebecka.

Fikk øynene opp

Ola Semb venter på ny miljøvennlig bil. Bensinslukeren av en Volvo skal vekk fra gårdsplassen.

– Jeg fikk rettmessig kritikk for bilen under programmet og som tidligere sagt skal den garantert byttes ut, sier Ola som satte bilen hjemme og syklet gjennom Nordmarka til og fra jobb – også etter at opptakene tok slutt.

– Vi er kjempefornøyde. Det var veldig spennende med mange forskjellige utfordringer. Vi fikk øynene opp for mye vi ikke tenkte på tidligere, sier Ola.

Vasket klær i oppvaskvannet

Ikke minst ble de overrasket da NRK samlet opp en måneds søppel og spredte det i hagen deres.

– Vi skjønte at konkurransen ville bli hard da Drammensfamilinen klarte seg med to kilo søppel i løpet av en uke. De slo oss klart, men da gikk det opp for oss at dette var knallhard konkurranse og at det måtte strammes inn på alle kanter. Det kunne bli litt ekstremt, som da Baard nektet oss å vaske klær på grunn av strømforbruket, forteller Rebecka.

Det ble ikke mindre ekstremt da de valgte å vaske ferieklærne i oppvaskvannet.

Inspirerte naboer

– Det er klart at vi ikke kunne gjøre det samme i hverdagen som i serien. Det viktigste er at vi er bevisste på strømforbruket og blant annet bruker sparepærer. Jeg synes det er veldig hyggelig når naboer og andre sier til oss at de er blitt inspirert med hensyn til kildesortering av søppel og begrensning av strømforbruket. Da har serien hatt en funksjon. Det er ikke så vanskelig å endre vaner som man skulle tro, sier Rebecka.

Lyset slukkes

Familien fikk en stor pokal til odel og eie for seieren.

– Så har vi vunnet en flott tur til Trysil og Røros med alt fra kanefart og isfiske til brevandring og hundekjøring. Det gleder vi oss veldig til, sier Rebecka.

Ullern Avis Akersposten kommer midt i middagen og med tre barn som skal ut av huset til ulike aktiviteter, kjenner journalisten sin besøkelsestid. Men bildet må på plass.

Pokalen settes på bordet og blir suppeterrin for fotografens skyld. På vei ned Bjerkebakken snur vi oss og ser at lyset i entreen slukkes. Det er sikkert Baard.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.