RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Visepolitimester Sveinung Sponheim ville få fram hva politiet gjør i kampen mot voldtekt.
Visepolitimester Sveinung Sponheim ville få fram hva politiet gjør i kampen mot voldtekt. Foto: FOTO: ALEXANDER SYNSTAD

Politiet: – En myte at vi har for få folk ute på jobb

Politiet vil øke ressursene for å bekjempe voldtekter. Og visepolitimester Sveinung Sponheim er klar på en ting. Politiet har ikke så lite personell ute i helgene, som det har kommet fram i media.

SENTRUM/RÅDHUSET: Under et seminar om hvordan voldtekt skal bekjempes, benyttet Sponheim anledningen til å slå litt tilbake mot media.

«Ni ganger så mange politimenn vokter Oslos gater i ukedagene mot på nattetid i helgen. Når kriminaliteten skjer, har store deler av politistyrken fri.», slo VG fast 9. november.

Les også: Lover mer politi etter voldtektsbølge

– Myte

Det mener Sponheim er en feil framstilling.

– Dette er en myte skapt av VG. Det er faktisk slik at vi har flest på jobb natt til søndag, dernest fredag og lørdag kveld. Med et samarbeid med fagforeningene, kan vi få enda mer folk ut på jobb, sier Sponheim.

Deretter redegjorde han for statusen i Oslo akkurat nå.

Les også: Følger redde jenter hjem

– Voldtektsmottaket er en suksess

Sponheim mener det er svært viktig at voldtekt anmeldes. Politiet skal skjerpe kampen mot voldtekt. Han mener det er avgjørende å sikre spor raskest mulig.

– Voldtektsmottaket er en suksess. Det er blant annet en motiverende faktor for å få ofrene til å anmelde voldtekt. Og for oppklare saker er vi helt avhengige av å sikre spor raskest mulig. Den første timen er svært kritisk med tanke på oppklaring. Vi har blant annet en politihund som kan snuse seg fram til spor på åstedet, sier Sponheim.

Les også: «Hva nå, Oslo?»

Det skal settes inn en hasteenhet som skal sikre åsteder og spor. I tilfellene der offeret ikke ønsker å anmelde saken, ønsker likevel politiet å få opplysninger fra voldtektsmottaket for å kunne forfølge saken videre.

– Vi ønsker at alle skal anmelde voldtekter. Vi er ferd med å få en økning i antall anmeldelser, men det er fortsatt en vei å gå.

Sponheim er ellers fornøyd med mobiliseringen mot voldtekt som Oslo har fått til.

– Jeg håper engasjementet og samarbeidet fortsetter. Og vi skal lære av dette.

Les også: Grünerløkka vil kurse kvinner i selvforsvar

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere