*Nettavisen* Nyheter.

Politiet advarer mot useriøse steinleggere

Under en kontroll i Toppåsveien i fjor, ble en albansk steinlegger pågrepet fordi han ikke hadde arbeids- og oppholdstillatelse. Foto: Arkivfoto

Stein- og flisleggere er observert flere steder i Nordstrands-området. En beboer forteller at abeiderne gjerne lusker rundt i hagene til folk. Torsdag gikk politiet ut med en advarsel.

Klikk på bildet for å forstørre.

Janne Stømner Foto: Arkivfoto: Øystein Dahl Johansen

ULVØYA: Torsdag advarte politiets operasjonssentral mot britiske flisleggere. Disse ble observert på Ulvøya, men patruljen som ble sendt dit fant dem ikke.

– Mange britiske selskaper er ikke registrert, de betaler ikke skatt og kommer med trusler for å få mer betaling underveis i arbeidet. Vi ønsker at publikum skal være obs, sier operasjonsleder i Oslo politidistrikt, Tor Jøkling.

Jøkling forteller at de utenlandske selskapene som driver med oppsøkende arbeid, ofte er useriøse.

Sniker i hagene

dittOslo har også snakket med beboere i Nordstrand-området som har sett arbeidere i området. Flygeblader er blitt distribuert, enten lagt i postkasser eller mellom dørsprekker.

Ifølge en beboer har disse gått inn i hagen til beboere og tittet rundt. En av arbeiderne hadde også kommet seg inn i en bod.

– Jeg blir irritert. Det er irriterende at de tar seg til rette, sier en beboer som ikke ønsker navnet sitt i avisen.

Beboeren forteller at arbeiderne hadde gule vester, slik at det kunne virke som om de var seriøse.

– De dukket opp igjen til de boligene der det ikke var hjemme, sier beboeren videre.

LES OGSÅ: Flere lovbrudd avdekket i fjor

Skal sende patruljer til området

Stasjonssjef ved Manglerud politistasjon, Janne Stømner, forteller at såkalte "omreisende arbeidere" ikke er ukjent for politiet. Likevel har det ikke vært mange henvendeser i år.

– Det er roligere i år. Jeg kan nesten telle på en hånd hvor mange henvendelser vi har fått. I vår politikrets hadde vi en "topp" for tre-fire år siden, sier Stømner.

At britiske stein- eller flisleggere nå er observert er ukjent for stasjonssjefen. Likevel ønsker hun å være i forkant.

– Nå skal patruljene som er ute kjøre innom Ulvøya. Det er også viktig at vi stopper og kontrollerer arbeidere, sier Stømner.

– Si nei

Stømner forteller at omreisende steinleggere gjerne er fra Storbritannia eller Irland, og arbeidet er ofte svart.

– Enkelte betaler sine arbeidere svært dårlig. Så dette er ikke bare problematisk i forhold til svart arbeid, men det er et menneskelig aspekt oppe i det hele, sier stasjonssjefen.

Hun forteller også at de har eksempler på manglende utført arbeid. At steinleggerne har lagt et par steiner, for så å stikke av med betalingen.

– Vi vet til og med om personer som har registrert seg i Brønnøysundregisteret, i tillfelle kunder sjekker, sier Stømner.

Politiet har nært samarbeid med Skatt Øst for å få bukt med problemene i bransjen.

– Jeg råder dem som får tilbud av steinleggerne å si tydelig og konsekvent nei. I tillegg ønsker jeg at politiet blir informert. Dersom man ansetter ulovlige arbeidere og kjøper tjenestene, risikerer man selv å bli medskyldig og bøtelagt, sier Stømner.

Hun sier det er viktig at folk kontakter politiet dersom de blir kontaktet.

LES ANDRE SAKER FRA DITTOSLO.NO:

Heidi gikk ned 65 kilo – nå skal hun på scenen

Kjartansson avslører drømmeovergang

To branner i samme gate

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag