*Nettavisen* Nyheter.

Politiet bekrefter: - Mye helgefyll blant unge i Oslo vest

Politiet er alvorlig bekymret over fyll blant unge helt ned i 13-årsalderen. Mer vanlig enn mange foreldre tror, sier de. Foto: Illustrasjonsbilde

Unge føler seg uthengt, mens professorer krangler om graden av helgefylla i Oslo vest. Et reellt og alvorlig problem, mener politiet.

08.10.14 12:39

MAJORSTUEN: - Senest for tre uker siden fikk vi en henvendelse, der det viste seg at det var 50 barn samlet i et hus på Ullern. Vi fikk tatt inn en del, men får ikke tak i alle, forteller politispesialist på rus ved Majorstua politistasjon, Mette Rooth.

Hun forteller at mange av barna på hjemmefesten var født i år 2000, og er altså ikke eldre enn 13-14 år. De fleste hadde drukket alkohol.

Samtidig som tendensen med alkohol og unge går ned på landsbasis, har den vært stabil og økende i Oslo vest.

- Det var folk som var fulle da jeg var ung også, men andelen er større nå. Flere bruker også cannabis, og det gjør det enda skumlere, sier Rooth.

Les også: Mareritthelg etter hjemme alene-fester

13-åring våknet i fremmede klær

Festen på Ullern er langt fra unik, og politiet får henvendelser fra både skole, helsesøstre og andre med liknende tips. Også foreldre tipser, men i følge Rooth er det slettes ikke alle som tar ungdomsfyll på alvor.

- Av de foreldrene vi får kontakt med, så er det noen som tar dette veldig alvorlig, mens andre ikke skjønner hvorfor politiet skal blande seg inn i denne typen saker, sier Rooth, som ser med bekymring på rusbruken blant unge i Oslo vest.

Klikk på bildet for å forstørre.

Politispesialist på rus, Mette Rooth, er bekymret over utviklingen med rus blant svært unge mennesker i Oslo vest. Foto: Vidar Bakken

- Det er mye festing og drikking av alkohol blant unge i helgene. Det vet vi. Det er flere som drikker enn som ikke drikker, for å si det sånn, sier Rooth

En elev-undersøkelse gjennomført på skolene i vest-bydelene, viser at elevene selv bekrefter at det er stort konsum av rus.

Ekstra utfordrende er det at mange er svært unge.

- Vi opplever å møte unge mennesker som våkner opp og ikke husker hva som har skjedd samme kveld.. Vi har blant annet møtt ungdom som våkner opp med andre klær enn det de opprinnelig hadde på seg. Det er klart at det er fryktelig ubehagelig, sier Rooth.

Les også: Fire hjemme-alene-fester avsluttet av politiet

Flest i vest

Rooth forteller at problemet er størst i Oslo vest. I følge henne handler dette om at det bor færre ikke etnisk norske vest i byen. Disse drikker ikke i samme grad som etnisk norsk ungdom.

Hun mener det har liten sammenheng med tilgang på penger, men bekrefter utspillet fra enkelte elever den siste tiden.

- De sier at de kjeder seg, og at de er nysgjerrige på nye ting, sier hun.

Hun jobber mye opp mot ungdom, og er blant annet rundt på de ulike skolene i Oslo vest, for å snakke med ungdom.

- Vi fokuserer mye på rus, både alkohol og narkotika, og faren ved å begynne å drikke for tidlig, sier Rooth.

- Sjekk barnas Facebook-chat

Rooth mener det er avgjørende at foreldrene kommer på banen. Hun mener man som oppdrager har et ansvar for å følge med på hva barna gjør, også i sosiale meder.

- Målet vårt er jo å møte foreldre som tror at dette ikke gjelder dem, sier Rooth, som kommer med en rekke tips til foreldre.

- Voksenkontakt, altså voksne imellom er viktig. Sjekk også barnas aktiviteter på Facebook, instagram og snapchat, sier hun.

- Kritikerne mener dette bryter mot barnas rett på privatliv?

- Man har et ansvar som oppdrager for å følge med på hvem barna er sammen med, hva de gjør og hvor de oppholder seg.

- Dette handler om å scanne gjennom for eksempel chattetråder, for å få et bilde av hvem barna er sammen med, hvor de er og for eksempel om de snakker om dealing av penger, sier Rooth.

Hun anbefaler foreldre å være åpne med barna sine om at de følger med på hva de gjør i sosiale medier.

- Det er viktig å lage gode rutiner på dette allerede når barna får mobil eller Facebook, sier Rooth.

- Unge har i dag veldig store kontaktflater via sosiale medier. Foreldre bør følge spesielt godt med på nye venner, som de kanskje ikke kjenner fra før, sier hun.

Øker innsatsen mot rus

I 2013 hadde Majorstuen politistasjon drøyt 120 bekymringssamtaler med ungdom og deres foreldre. I tillegg har de i perioden 2013/2014 124 mindreårige på så kalt urinprøvekontrakt.

Selv om antallet er høyt, sier det ikke nødvendigvis noe om totalbildet.

- Det avhenger av vår innsats, sier Rooth.

Per nå har ikke politiet hatt kapasitet til å følge opp hjemme-alene-fester, men nylig startet Majorstuen et nytt prosjekt, som skal løfte problematikken med unge og rus.

- Vi har etablert et fagteam her på Majorstuen. De skal jobbe med det som til en hver tid er aktuelt, og nå er dette rus. Antakelig vil da hele stasjonen bli involvert og det vil hjelpe på situasjonen. Da får vi med oss både orden, etterforskning og juristene. Det betyr også at vi får adekvate og like reaksjoner, sier hun.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.