Gå til sidens hovedinnhold

– Politiet bestemmer

Byrådet forlanger tiggeforbud, mens regjeringen vil ha tiggerfrie soner på bestemte tidspunkter.

OSLO: – Det er direkte uansvarlig av byrådet å ikke foreta seg noe når situasjonen er som den er. Stortinget har så langt avvist tiggeforbud. Da hjelper det ikke å rope på tiggeforbud. Vi må få i gang tiltak denne sommeren som begrenser den organiserte tiggingen i Oslo, sier gruppeleder for Arbeiderpartiets bystyregruppe og medlem av partiets sentralstyre, Libe Rieber-Mohn.

Byrådspartiene Venstre og KrF har ikke gått inn for tiggerforbud. Blant partiene i rådhuset er det Høyre og Frp som går inn for totalt tiggeforbud.

Les også: Okkuperer Skøyen hybelhus

Meldeplikt

Som i fjor er det ventet storinnrykk av tiggere i hovedstaden i sommer.

– Byrådsleder Stian Berger Røsland (H) og politiet har sagt klart fra at forslaget om tiggefrie soner så å si er umulig å praktisere. Sammen med meldeplikt mener de det vil bli alt for ressurskrevende.

– Jeg har tillit til at politiet løser dette. Vi må som sagt bruke de virkemidler vi har for å begrense den organiserte tiggingen denne sommeren. Meldeplikt for tiggere har man erfaringer med. I Bergen gikk for eksempel kriminaliteten og antall tiggere ned i forbindelse med innføring av meldeplikt. Det virker forebyggende, sier Rieber-Mohn.

Les også: Måtte forlate middelalderparken

Indre by som tiggerfri

– Hvor mener du at det kan være tiggefrie soner?

– Oslo S er for eksempel et område som kan være tiggefritt. Her ferdes det mye mennesker og der er det også mye lommetyverier. Det er opp til politiet å vurdere hvor det er hensiktsmessig å opprette tiggefrie soner til hvilke tidspunkter.

– Hvis politiet for eksempel bestemmer at indre by skal være tiggefri sone, så lar det seg gjennomføre?

– Hvis politiet mener det er praktisk å totalforby tigging i indre by, har jeg tillit til at politiets vurdering er riktig. Tiggefrie soner gir oss muligheten til å avgrense antallet tiggere i byen og gjør det mindre attraktivt å komme til Oslo.

Vurderer tiggerforbud

– Problemer knyttet til tigging og vil ikke forsvinne etter sommeren. Vil bystyregruppen vurdere totalt tiggeforbud?

– Vi vil ikke utelukke tiggeforbud i Oslo for all fremtid. Det er noe vi har under vurdering. Denne sommeren har vi ikke den muligheten. Da må vi imens bruke de virkemidler vi har til rådighet, sier Rieber-Mohn.

Les også:

Ingen vil leie ut til oss

Tre av fire vil forby tigging

Romfolket må behandles som mennesker

Trist syn på Sognsvann

Villcamping har tatt helt av

Reklame

Strømsjokk: Så mye billigere har fastpris vært i januar