RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Politiet gjenåpner sak mot Oslo Vei AS


Huken pukk- og asfaltverks eier Oslo Vei AS er nå nok en gang havnet i politiets søkelys, som har gjenopptatt etterforskningen av mulige lovbrudd.
Huken pukk- og asfaltverks eier Oslo Vei AS er nå nok en gang havnet i politiets søkelys, som har gjenopptatt etterforskningen av mulige lovbrudd. Foto: FOTO: Vemund Sveen Finstad
Ved Huken pukk- og asfaltverk nær Grorud har det blitt tatt ut ca. tre millioner tonn stein mer enn hva som er tillatt. Nå etterforskes eier Oslo Vei AS av politiet.

GRORUD: Målinger gjort av Plan- og bygningsetaten i Oslo (PBE) i 2010 bekreftet at det ved Huken pukk- og asfaltverk i Bydel Grorud har blitt tatt ut store ulovlige uttak av stein.

Ifølge målingene tok pukkverket over en lengre periode ut ca. tre millioner tonn stein mer enn tillatt, trolig med en trolig markedsverdi på 300–600 millioner kroner.

Tidligere henlagt

En interessegruppe bestående av Lillomarkas Venner, Groruddalen Miljøforum og Naturvernforbundet i Oslo og Akershus med flere, har tidligere anmeldt Oslo vei AS for det de mener er miljøkriminalitet, økonomisk kriminalitet og brudd på reguleringsplanen og plan- og bygningsloven.

Saken ble i august 2010 henlagt grunnet mangel på bevis. Men på bakgrunn av PBEs målinger er nå fakta lagt til rette for at Oslo politidistrikt ved finans- og miljøkrimenheten kan ta opp etterforskningen.

Søker bredt

Påtaleansvarlig i saken, politiadvokat Christian Stenberg, bekrefter overfor Lokalavisen Groruddalen at etterforskningen i saken nå er gjenopptatt. Ifølge ham knyttes etterforskningen i saken opp mot et bredt perspektiv.

– Det er relevant å etterforske om det er brudd på markaloven og plan- og bygningsloven, sier han.

Stenberg mener det er for tidlig å si om etterforskningen burde knyttes opp mot ledelsen i Oslo Vei AS eller selskapet i seg selv.

– Som utgangspunkt ser det ut til å være ansvarlige foretak i saken, sier Stenberg om etterforskningen, som ble gjenopptatt 17. januar.

Forventes nedlagt

Frode O. Hansen i Lillomarkas Venner har lenge kjempet for å få Huken nedlagt.

Nå håper han gjenopptagelsen av etterforskningen kan brukes som brekkstang for å fremskynde prosessen.

– Nå må politiet finne ut av om de ulovlige forholdene er forsettelige eller ikke og om etterforskningen vil gå på person eller foretak. Det er av stor betydning, sier han.

Hansen påpeker at etterforskningen kan føre til hva som helst, men sier han gleder seg over at saken nå er tatt opp igjen.

– Markaloven sier i paragraf 8 at reguleringsplaner i marka skal legges ned innen fire år etter at loven trådte i kraft. De fire årene er omme 31.august 2013. Jeg regner med Huken er nedlagt da, sier han.

Egne målinger

Ifølge administrerende direktør Arnt Rønning i Oslo Vei AS engasjerte Oslo Vei AS i 2010 og 2011 firmaet Oslo oppmåling AS til å foreta en mengdeberegning av hvor mye stein som var tatt for mye i nordre reguleringsområde.

Ifølge Oslo Vei AS endte Oslo oppmåling AS sine målinger med et resultat på 1.873.000 tonn fjell for mye tatt ut, etter at det ifølge Oslo Vei AS i vest og syd innenfor reguleringen er gjenstående fjellpartier som utgjør 300.000 tonn.

Med en gjennomsnittlig brutto salgspris for pukk i 2011 på 95, 19 kroner per tonn, gir dette en brutto salgsverdi på 178 mill. kroner.

For ordens skyld presiserer Oslo Vei AS at deler av dette volumet er tatt ut i årene før år 2000, og har dermed en annen verdi enn målt i dagens kroner.

– Ytterligere uttak i Huken ikke lovstridig

Høsten 2011 ba Oslo Vei AS Oslo oppmåling AS om å ta kontakt med Plan- og bygningsetaten, slik at de sammen kunne gå gjennom det foreliggende materialet og avklare eventuelle uklarheter og uenigheter.

Plan- og bygningsetaten avviste denne henvendelsen, og PBEs målinger på ca. 3 mill. tonn stein for mye tatt ut ble stående som utgangspunkt for etterforskningen.

I følge Arnt Rønning og Oslo Vei AS vil ikke ytterligere uttak i Huken være i strid med Markaloven, da driften foregår etter gjeldende reguleringsplaner.

– Vi tar politiets beslutning om å gjenoppta saken til etterretning. Foreløpig har jeg ingen kommentarer utover det, sier han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere