*Nettavisen* Nyheter.

Politiet krever fullt innsyn i Holstads Facebook-profil

Henning Holstad ble i februar i år pågrepet og siktet for grovt heleri. Nå krever politiet tilgang til hans Facebook-profil, for å dokumentere kommunikasjon mellom Holstad og medsiktede Imran Saber. Foto: Bjørn Sigurdsøn (NTB scanpix)

- Det kan virke som om tingretten ikke har skjønt hvor omfattende og personverninngripende kjennelsen i realiteten er.

04.05.15 12:08

OSLO: Oslo Tingrett har gitt politiet rett til full innsikt i Facebook-kontoen til helerisiktede Henning Holstad, skriver VG.

Hensikten skal være at de ønsker å dokumentere kommunikasjon mellom Holstad og medsiktede Imran «Onkel Skrue» Saber - en kommunikasjon Holstad selv mener ikke eksisterer.

Les også: Vekterne sparkes og trues nesten daglig på Oslo S

Nekter straffskyld
Det er Holstad selv som forteller om kjennelsen på sin Facebook-side.

«I forbindelse med saken mot meg, har politiet krevd innsyn i min bruk av Facebook. De mener tydeligvis at de her skal finne bevis for sine påstander. Dommer Jon Østensvig i Oslo tingrett synes dette er en god idé, og har avsagt en kjennelse der det blant annet kan leses: Facebook Inc. pålegges å utlevere lagrede data knyttet til Henning Holstad», skriver Holstad, som har anket kjennelsen til lagmannsretten.

I februar i år ble Holstad pågrepet og siktet for grovt heleri. Politiet mener Holstad og Saber har hvitvasket tilsammen 7 millioner kroner, gjennom Holstads forretningsvirksomhet. Deler av pengene skal blant annet stamme fra Nokas-ranet.

Holstad har hele tiden nektet straffskyld, og har heller ikke villet forklare seg for politiet.

Her er ankeskrivet, som Holstad selv har publisert på Facebook:


Les også: Dette kan bli siste året med uteservering i Karl Johan

- Omfattende og personverninngripende
Og nå ønsker altså politiet å gå nye veier for å dokumentere kommunikasjon mellom de to.

Holstads advokat, Tom H. Glosimot, mener det er en alvorlig inngripen i personlige forhold politiet ber om, når de krever innsyn i Facebook-profilen til Holstad.

– Det kan virke som om tingretten ikke har skjønt hvor omfattende og personverninngripende kjennelsen i realiteten er. Innsynet omfatter alle disse personers religiøse, politiske og personlige forhold, bilder og lyd, hvorav mye ikke er ment for offentlig publisering. Dette er i stor grad avhengig av hvilke personverninnstillinger den enkelte bruker har gjort, skriver advokaten i ankeskrivet, som er publisert på Holstads åpne Facebook-profil.

Glosimot skriver også i ankeskrivet at han ikke har funnet gjeldende rettspraksis når det gjelder utleveringspålegg knyttet til Facebook.

Her er ankeskrivet, som Holstad selv har publisert på Facebook:

Ls også: Nå blir det dyrere å parkere i Oslo

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.