*Nettavisen* Nyheter.

Politiet leter etter Facebook-«stalkers»

Politiinspektør Hanne Kristin Rohde ønsker tips etter at en kvinne ble funnet skutt og drept natt til lørdag. Foto: Foto: Pål Magnus Tømmervold

Politiet kjemper en intens kamp for å få tilgang til savnede Sigrids Giskegjerde Schjetnes (16) Facebook-konto.

Klikk på bildet for å forstørre.

Dette er Sigrid G. Schjetne på 69-bussen på Tveita lørdag klokken 19.45. Foto: Foto: Politiet

SENTRUM: Det har siden torsdag hersket full forvirring rundt hva politiet har fått av informasjon fra Facebook i forbindelse med Sigrid-saken. Politiet mener de ikke har fått informasjonen de har bedt om, mens Facebooks talsperson sier de har fått det.

Vi trenger full tilgang. Facebook er ikke i noen posisjon til å vurdere hva vi trenger, sier politiinspektør Hanne Kristin Rohde.

Fem dager er gått siden 16-åringen forsvant da hun var på vei fra en venninne på Østensjø.

FØLG SAKEN OM SIGRID GISKEGJERDE SCHJETNE HER

Rettsanmodning sendt

Rohde opplyste på pressekonferansen fredag at de nå har sendt en rettsanmodning til Facebook, der de understreker hvor viktig det er i et nødrettsperspektiv å få tilgang til Sigrids konto.

Kartlegging av Sigrids bruk av sosiale medier er nemlig ett av områdene politiet jobber intensivt.

– Vi har ikke passord og ikke tilgang til å lese på hennes Facebook-side. Vi har fått opplyst fra Facebooks kontaktperson i Norden at Facebook selv har lest og anslått hva som er relevant i saken. Det er ikke nok for Oslo-politiet. Det er ingen som ikke sitter tett på etterforskningen som kan vurdere hva som er relevant. Det kan være personer som tidligere er straffedømt, som bare politiet kan undersøke – eller stalkers (forfølgere journ.anm) som bare politiet vet om, sier Rohde.

Mistet tilgangen

Rohde forteller at politiet først hadde tilgang til den aktuelle Facebook-kontoen via Facebook-appen på Sigrids Iphone, men da de ba Facebook-ledelsen om å fryse kontoen hennes, fikk ikke politiet lenger den tilgangen de først hadde. Politiet måtte derfor søke om tilgang, noe de fikk avslag på.

På nettgigantens hjemmesider understreker Facebook at de bare gir fra seg kontoinformasjon dersom det foreligger en gyldig amerikansk rettskjennelse eller ransakelsesordre.

Ingen match mellom sokkfunn

Rohde bekreftet videre fredag at sokken, som ble funnet utenfor barnehagen i Dalbakkveien, tilhører savnede. Det er derimot ikke funnet noe menneskelig DNA på den andre ankelsokken som ble funnet ved Skullerud.

– Den andre sokken som er funnet har ingen DNA-spor, og vi ser på det som svært usannsynlig at denne sokken tilhører Sigrid, sier Rohde.

Offentliggjorde bilder

Politiet har tidligere gått ut med bilder av Sigrid på 69-bussen på Tveita lørdag klokken 19.45, noen timer før hun forsvant fra Østensjø. Dette for å unngå spekulasjoner om 16-åringens utseende.

Politiet håper bildene kan bidra til flere tips, og være til hjelp for de som leter.

Sigrid G. Schjetne er født 6. juli 1996. Hun er cirka 170 cm høy og har brunt langt hår og blå øyne. Hun hadde på seg olashorts, blå hettegenser og grå singlet da hun forsvant. Hun bar på en brun skinnveske.

De blå tøyskoene, en hvit ankelsokk og mobiltelefonen hennes ble funnet ved Østensjø Kanvas Barnehage etter at det ble slått alarm da Sigrid ikke kom hjem som avtalt ved midnatt til søndag 5. august.

Politiet ber om tips i saken. Tips kan ringes inn på politiets tipsnummer 22 66 96 00.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.