*Nettavisen* Nyheter.

Politiet lot bilen være på rømmen

Gerd Hellerød Olsen (62) har i tre uker vært vitne til at den frastjålete bilen hennes har passert utallige bomstasjoner i Oslo og omegn. Politiet har sagt at den "dukker sikkert opp". Foto: Line Rundmo

Det var ingen hjelp å få fra politiet, da bilen til Gerd Hellerød Olsen fra Kalbakken, ble stjålet fra parkeringsplassen. Hun har de siste ukene fulgt Golfens flukt, via ulike bompasseringer i Oslo og omegn.

Klikk på bildet for å forstørre.

Inntil videre får Gerd Hellerød Olsen låne en annen sølvgrå bil fra forsikringsselskapet. Foto: Line Rundmo

Klikk på bildet for å forstørre.

"Hva??" tenkte Gerd Hellerød Olsen, da hun oppdaget at bilen hennes var borte. Hun mistet antageligvis bilnøkkelen i forbindelse med at hun dro fram husnøkkelen fra lomma. Foto: Line Rundmo

KALBAKKEN/SENTRUM: 25. august klokka 18.15: Gerd Hellerød Olsen parkerer sin sølvgrå Golf på parkeringsplassen hjemme. Uka før har bilen vært på verksted noen dager. Den er derfor i god stand og har, i tillegg til et par flasker Whisky i bagasjerommet, en halvfull bensintank denne onsdagskvelden.

Det skal imidlertid snart vise seg at bilen ikke får stå urørt særlig lenge. Mens hun er inne og varter opp besøkende venninner, ser noen sitt snitt til å ta bilen hennes.

- Jeg må ha mistet bilnøkkelen ut av jakkelomma, i det jeg fant fram husnøkkelen, sier Hellerød Olsen.

Parkeringsplassen er om lag 80 meter fra inngangspartiet. 62-åringen er ikke klar over at hun har tapt noe, før hun neste dag hører søsteren og mannen hennes, sine stemmer i dørcallingen.

- Vi trodde du var borte, fordi bilen ikke var der. Hvorfor er ikke bilen din der, hvis du er hjemme? undrer søsteren.

- Hva?! Du har sett på feil plass, responderer Hellerød Olsen.

Hun går ned og møter dem, og ser at parkeringsplassen hennes er tom.
- Jeg blir ganske målløs. Jeg oppdager også da at ikke begge nøklene mine er på plass. Bilnøkkelen er borte, sier hun.

I mellomtiden har Golfen allerede kjørt rundt i Oslo by, sammen med en tvilsom person. Dette finner Hellerød Olsen ut av på ”min side” på Fjellinjens nettside, der hun har abonnement. Allerede kl 21.59 på forsvinningskvelden, skal den ha passert bommen i Trondheimsveien.

- Den kjørte helt til Mysen og passerte noen bommer der, før den snudde og kom tilbake i Østre Aker vei kl 08 neste dag, opplyser Hellerød Olsen.

Registrert

Hun tar kontakt med politiet og anmelder tyveriet. Der får hun beskjed om at de ikke har ressurser til å lete etter framkomstmiddelet.

Politiet sier: ”Det er fullt av stjålne biler i Oslo. Den kommer sikkert til rette igjen før eller siden, du får bare vente og se!"

Kalbakkendamen kontakter 02800 og ber om å få vaktsentralen, samt Operasjonsenheten. Hun er i kontakt med både Stovner, Grønland og Bærum politistasjon. Ingen kan hjelpe henne. Samtidig er hun stadig inne på ”min side” på nettet, og registrerer at Golfen oftest kjører om natten.

- Jeg blir nervøs av å se at bilen er i omløp. Jeg vet at den er i Oslo, og at den hver dag passerer E 18 hovedløpet og E 18 Maritim, men jeg får ikke tak i den. Det er som å møte en vegg, forteller Hellerød Olsen.

Det er ikke de forsvunnede Whiskyflaskene, som var en gave til faren hennes, som er verkebyllen her. Tvert i mot er det savnet av bilen, og frustrasjonen over at noen kan få seg til å stjele annen kvinnes eiendom. Dessuten er hun midt en flytteprosess, og har i grunnen nok å tenke på.

62-åringen tar kontakt med Oslo taxi, og tenker at de, som stadig er i farten, kanskje kan hjelpe henne. Taxisentralen strekker ut en hånd, ved å sende ut en melding til alle sjåførene, som er på vakt lørdag 4. september. Allerede etter 15 minutter får Gerd beskjed på telefonen, om at bilen hennes er observert i Storgata og Karl Johans gate.

Gjerningsmannen beskrives av dem som ”en mørkhudet utlending”.

- Jeg ringte politiet og satt i telefonen i et kvarter, for å komme gjennom på politistasjonen. Politiet ringer så tilbake om kvelden, og sier at de har vært i Karl Johans gate og sett etter den, men de har ikke funnet noen bil på det oppgitte stedet. Hadde taxisentralen ringt 112 med en gang, så ville politiet kjørt dit med en gang, sa han jeg snakket med. Han sa at den som får øye på bilen, må ringe 112 med en gang. Så kan politiet dirigere nærmeste patrulje dit, forteller Hellerød Olsen.

Fram til kl 01.35 den natten får hun flere telefoner fra taxisjåfører, som har sett bilen.

- Jeg ba dem ringe 112, de svarte ja, men om de gjorde det eller ikke, vet jeg ikke, sier hun.

Golfen er fortsatt på rømmen.

- Politiet i Oslo var så nedlatende. Skulle tro jeg var på jakt etter en plastikkbil, som sønnen min skulle ha i sandkasssa. "Det har jeg ingen formening om", sa flere politimenn jeg snakket med.

Henlagt

Et par uker etter anmeldelsen, får 62-åringen et brev i posten fra Stovner politistasjon. Det er datert fire dager etter anmeldelsen. Saken er henlagt på grunn av manglende opplysninger om gjerningsmannen.

- Det er dårlig av Bærum, Oslo og Stovner politi å snakke med meg på telefon, og si at bilen kommer til rette, når saken allerede er henlagt! mener hun.

Det er til slutt en hyggelig dame i Oslo politidistrikt, seksjon for Trafikk- og sjøtjeneste, som kontakter Hellerød Olsen, og kommer med en positiv beskjed.

Gjerningsmannen har natt til 28. august blitt tatt i en fotoboks i Grenseveien ved St. Jørgens vei. Der skal han ha kjørt 73 kilometer i timen, i en femtisone. Politiet sitter nå på et bilde av han.

- Politidamen fortalte at jeg kunne komme ned og se på bildet, for å se om jeg gjenkjenner han. Det kan jo være en nabo… Hun fortalte at han hadde et litt spesielt utseende, med høy panne, sier Kalbakkendamen.

Hun mener at mannen må være mindre intelligent, som kjører rundt i en stjålet bil med bombrikke. Da kan man jo tross alt se hvilke områder han frekventerer. I tillegg sprenger han fartsgrensene, og får ansiktet fotografert av fotoboksen.

- Det er så fjernt for meg at folk kan gjøre sånt. At det skal være så enkelt og bare ta en bil og kjøre og kjøre, uten at noen kan stoppe den? Dette er nitrist. Du får et forhold til bilen din, når du har hatt den noen år, sier hun.

Prislappen på tjuvraddens bompasseringer, telte 465 kroner 8. september . Men så lenge det har blitt levert inn en anmeldelse om at bilen er stjålet, skal ikke Hellerød Olsen belastes for det.

Epilog

Den som derimot må betale for bilen på rømmen, er nok gjerningsmannen selv. Både han og Golfen ble funnet i Skippergata klokka 03.45 natt til torsdag 16. september. Det var redningstjenesten Viking som ringte.

- Å herregud, er det sant! Sa Hellerød Olsen, da de ringte i dag tidlig.

- Jeg var så happy!

Viking fortalte at de hadde ”gått over bilen”, og at den så helt fin ut, men det stemte ikke.
- Jeg har vært og henta bilen. Det er mange bulker og skraper på bilen, og alt som var mitt i bilen, er fjerna. Blant annet en god del verktøy, som ligger under plata i bagasjerommet, samt paraply, teppe, pute og Whisky flaskene, forteller hun.

Golfen er ikke pen nå, verken utapå eller inni.

- Det er sølt mye. Det ligger strødd ting om hverandre der: En hel pose med sprøyter og spisser. Det ligger også en hel sprayflaske med godlukt, kanskje som demper narkotikalukt? og Kleenex esker i baksetet. I tillegg er det noen utenlandske CD’ der. Han har virkelig fjerna alt mitt, og tatt over bilen fullstendig. Jeg føler at bilen er helt seig inni, sier 62-åringen.

Hun har nå kjørt bilen til Møller, som skal ta en fullstendig spyling, både innvendig og utvendig.

- Det endte godt til slutt, tross alt. Men det er ergerlig å tenke på at jeg ikke fikk hjelp fra politiet da jeg trengte det. Mitt råd til dem er å ikke være så avvisende på telefonen. Vær heller litt menneskelige og forståelsesfulle! sier hun.

Om et par uker kan hun kanskje se fram til å kjøre Golfen sin igjen.
- Jeg kommer til å våke over den!, avslutter hun.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.