RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Politiet ser deg


En av mange som måtte ta den tunge veien om lommeboken etter å ha overtrådt fartsgrense, bilbeltepåbudet eller litt for lemfeldig bruk av mobilen.
En av mange som måtte ta den tunge veien om lommeboken etter å ha overtrådt fartsgrense, bilbeltepåbudet eller litt for lemfeldig bruk av mobilen. Foto: Foto: Vidar Bakken
Den ene bilen etter den andre blir vinket myndig inn. Aksjon skolestart er i gang.

KJELSÅSVEIEN: – I dag måler vi fart og ser på adferd i trafikken. Det innebærer blant annet bruk av bilbelte, bruk av mobiltelefon og adferd ved fotgjengerovergang, opplyser politiførstebetjent ved trafikkorpset i Oslo politidistrikt, Stig Henning Sørum.

– Svart Polo på vei

I en godt gjemt politibil vendt ut mot Kjelsåsveien og med oversikt over et fotgjengerfelt møter vi politioverbetjent Frydenlund.

– Svart Polo på vei, sier Frydenlund over sambandet etter å ha satt i gang klokken. Lenger ned står en annen politimann og sier: Bilen passerer ... der. Dermed går meldingen at bilen skal stanses, noe som skjer i krysset ved Lofthusveien.

– Bilen hadde en snitthastighet på 51 kilometer i timen, sier Frydenlund.

«Snill» variant

Høyeste tillate hastighet er 40 kilometer i timen og dermed kan bilføreren se frem til en bot på 2900 kroner og en prikk i førerkortet.

– Dette er en «snill» variant hvor vi har målt opp en strekning og tar tiden for å finne gjennomsnittshastigheten. Høyeste hastighet blir ikke målt, opplyser Frydenlund.

En syklist raser forbi. Snittet viser seg å være nøyaktig 40 km/t.

– Man skal være klar over at syklister også er underlagt de samme fartsbestemmelsene og kan bli bøtelagt, opplyser Frydenlund.

– Det blir dyrt

Lenger ned i veien går det ikke lang tid mellom hver gang en bil blir vinket inn.

Meldingene strømmer inn.

– Svart BMW for høy fart. Blå Volvo snakker i mobiltelefon. Grå Citroën, for høy fart, uten bilbelte, snakker i mobiltelefon.

– Det blir dyrt, kommenterer politibetjent ved Majorstua politistasjon, Eirik Ueland, som vinker bilen inn.

På det meste står fire biler inne for forskjellige forseelser.

– De burde koste på seg en handsfree når de bruker så mye på bil, sier Sørum, som understreker at det er en av flere ting som tar oppmerksomheten fra bilførere.

– Jeg kjørte for fort

En kvinne stopper opp og tror stoppsignalet gjelder henne. Det er bilen bak som er synderen og hun blir vinket videre. Bilen med kvinnen forsvinner rundt hjørnet, men plutselig står hun på fortauet foran Sørum og Ueland.

– Jeg så at jeg kjørte for fort, men bremset ned med en gang jeg oppdaget det, sier hun, fremdeles i den tro at hun egentlig er tatt..

– Nå må du ikke prate deg inn i en situasjon du ikke kommer ut av, smiler Sørum. – Du ble vinket videre, sier han.

– Jeg er alltid nøye med å passe farten. Det er fint at dere har kontroll her, sier en lettere forfjamset «synder».

Vil ha kontroll

Flere som passerer uttrykker at det er bra med kontroll, men at det burde være oftere og flere andre steder.

– Alle vil ha besøk av oss i sitt nærområde eller skole. De nærmeste dagene vil vi være til stede ved så mange skoler som mulig, sier Eirik Ueland.

Glenn Ulverud kommer forbi og vil gjerne gjøre politiet oppmerksom på en annen strekning, hvor det er stort behov for kontroll.

– I Grefsenkollveien kjører de som svin og særlig gjelder det mange motorsykler. Det er et tidsspørsmål før noe går galt.. Jeg vil ta opp med bydelsutvalget om vi ikke kan få en fotoboks på denne strekningen, sier Ulverud som bor har to små barn i området.

– Helt latterlig

Det er ikke alle bilførere som er direkte enige i forseelsen de blir tatt i og slett ikke foreleggets størrelse.

– Jeg tok bare opp mobilen fra setet og slo på displayet for å se hva klokken var. Det er helt latterlig å bli tatt for det. Egentlig vil jeg nekte å godta boten, men jeg orker ikke å ta den kampen, sier bilføreren, som får et forelegg på 1300 kroner.

Hva klokken på dashbordet viste, hører ikke med i historien.

En annen bilfører er oppgitt over foreleggets størrelse.

– Å få en bot på 2900 kroner for å kjøre i 51 kilometer står ikke i forhold til forseelsen. Jeg synes det er hårreisende. Jeg har kjørt bil i 32 år og nå får jeg min første prikk. Det er ikke så galt. Jeg er en snill sjåfør og få med at jeg synes det er helt fint med fartskontroller, sier sjåføren

– Tålelig bra

Etter aksjonen sier Sørum at han er rimelig fornøyd.

– Det er tålelig bra oppførsel fra trafikantenes side. Det er nok også flere som er oppmerksom på at det er skolestart. Høyeste hastighet i 40-sonen ble målt til 54 kilometer i timen. Det ble syndet mest mot fart og bruk av bilbelte, sier Sørum.

Det var kun en som ikke vedtok forelegget, som innebar for høy hastighet, bruk av mobiltelefon og uten bilbelte.

Det mest graverende tilfellet skjedde på Kaldbakken.

– Der kom en bilfører med fire usikrede barn i bilen. Det er såpass grovt at det blir anmeldelse av saken, sier Sørum.

Les også:

Hurra for første skoledag

Derfor bør barna gå til skolen

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere