*Nettavisen* Nyheter.

Politiet slakter bilbeltebruken

Øystein Lægdene er ikke fornøyd med den mangelfulle bilbeltebruken i bydelen.

I 14 dager har politiet i Oslo hatt fokus på kontroller rundt skoler i Oslo. Sentrum politistasjon har i denne perioden avslørt elendig bilbeltebruk.

Klikk på bildet for å forstørre.

537 000 kroner: Så langt har politiet i sentrum skrevet ut bøter for denne summen. Merete Sørensen skrive her ut en bot til en bilist uten belte. Foto: Andreas Lindbæk

ST.HANSHAUGEN: Sentrum politistasjon har i to uker hatt kontroller ved sju barneskoler i området de dekker. Lokalavisen tok en prat med politiet utenfor Ila skole fredag ettermiddag.

– Vi har hvert ute med fem til 15 personer hver dag i 14 dager nå etter at skolen startet. Vi bestemte at i år skulle vi være enda mer synlig enn i fjor, sier trafikkansvarlig ved Sentrum politistasjon, Øystein Lægdene, til Lokalavisen.

Slakter mangelfull beltebruk

Målet med aksjonen er at deres tilstedeværelse skal virke forebyggende og hindre trafikkulykker. I stedet har det blitt mye skriving av bøter.

– Overraskende nok er det mangelfull beltebruk som dominerer aksjonen så langt. På 14 dager har 358 personer blitt bøtelagt, sier Øystein to timer før aksjonen er ferdig.

Om man glemmer bilbelte koster det personen 1500 kroner.

– Bilbelte er utrolig viktig å bruke. Vi ser ofte at det er de som skal på korte turer som lar være å bruke bilbelte. Men statistikken sier at de fleste ulykkene skjer i nærheten av der man bor, opplyser Lægdene.

Gir seg ikke

Selv om Aksjon skolestart avsluttes i dag skal politiet ha full fokus videre på dette problemet.

– Tallene vi har fått er skremmende. Derfor skal vi ha fullt trykk fremover fra vår side, sier han.

Men han vil også skryte av taxinæringen som hadde fritak fra loven helt frem til 1.juli i år.

– Drosjeeierne ønsket selv en lov hvor de var pålagt å bruke belte. Jeg vil si at ni av ti drosjesjåfører bruker belte. Dette er positivt og bra, sier Øystein.

Flere anmeldelser

Øystein Lægdene forteller Lokalavisen at de har skrevet ut 315 forenklet forelegg, 21 anmeldelser og 13 avskiltninger.

– De forenkla foreleggene vi har skrevet ut er hovedsaklig bruk av mobil, mens anmeldelsene er hovedsakelig på grunn av kjøring uten førerkort. Avskiltningene er på grunn av mangel på forsikring eller at den er EU-godkjent, sier Øystein.

Neste uke skal de evaluere årets aksjon og gå i ny dialog med skolene for å informere resultatene og hva de vil gjøre videre.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag