Politiet slipper ikke Bhatti

Arfan Bhatti får ingen restriksjoner. Her er han avbildet under en demonstrasjon  utenfor den amerikanske ambasseden.

Arfan Bhatti får ingen restriksjoner. Her er han avbildet under en demonstrasjon  utenfor den amerikanske ambasseden. Foto: Kyrre Lien (Scanpix)

Politiet tapte i retten, men ber om at Bhatti ikke blir løslatt.

15.01.15 19:42

OSLO: Politiet ba om fire ukers varetektsfengsling for islamisten Arfan Bhatti, torsdag ettermiddag. Men Bhatti fikk medhold av Oslo tingrett som besluttet at han skulle settes fri.

LES OGSÅ: Avviser at han kommer til å rømme

Politiet vil vurdere å anke beslutningen.

- Vi ba umiddelbart om oppsettende virkning og fikk rettens medhold på det, sier politiadvokat Trine Dyngeland.

Beslutning om anke vil bli tatt innen klokken 12 i morgen.

- Vi ba om oppsettende virkning fordi vi ønsker å ha ham i arrest frem til fengslingsspørsmålet blir vurdert av lagmannsretten, sier Dyngeland.

Vold og trusler mot familien
Arfan Bhatti ble pågrepet på Gardermoen onsdag. Han kom da tilbake til Norge etter å ha vært i Pakistan i to år.

Mesteparten av tiden har han sittet i pakistansk varetekt. Deretter ble han nektet av pakistanske myndigheter å forlate landet med fly.

Bhatti er siktet for trusler og vold mot sine familiemedlemmer. Han skal blant annet ha slått familiemedlemmer i forbindelse med læring av Koranen. Dette er bakgrunnen for at politiet ønsket Bhatti varetektsfengslet i fire uker.

KAN BLI FARLIG: Lars Gule mener at Arfan Bhatti på sikt kan bli en viktig faktor i det ekstreme miljøet i Norge. Foto: Kjetil Mæland (Nettavisen)

Bhatti selv avviser at han har gjort det han er siktet for. I Oslo tingrett sa politiet at etterforskningen av saken er ferdig, og at statsadvokaten nå vil vurdere om det skal bli tatt ut tiltale mot Bhatti.

- Ikke nødvendig
Forsvarer, John Christian Elden, mener det ikke er nødvendig med varetektsfengsling, i og med at Bhatti har reist hjem til Norge vel vitende om siktelsen.

Han viste også til at Bhatti hadde vært villig til å stille til avhør i 2012, men at politiet avslo tilbudet.

PROFETENS UMMAH: Klar tale fra Profetens Ummah etter at de tre medlemmene hadde bedt til Allah.

Profetens Ummah, organisasjonen som Bhatti har hatt tilknytning til, møtte opp i fengslingsmøte torsdag. Der ba de til Allah i Oslo tingrett og sa blant annet at at norsk media fortjener dødsstraff for å ha gjengitt Muhammed-tegningen til det franske ukemagasinet Charlie Hebdo.

LES OGSÅ: Hussein mener norsk presse fortjener dødsstraff

- Vil ha kontroll på Bhatti
Forsker, filosof og samfunnsdebatant Lars Gule, som overvar fengslingen, mener at politiet ønsket å få kontroll med Bhatti fordi man ikke ønsker at han skal innvolvere seg med det ekstreme muslimske miljøet i Oslo.

Gule tror at Bhatti kan bli en samlende person i dette miljøet, og at han har opparbeidet seg gode kontakter i Pakistan som kan gjøre det lettere for andre ekstreme muslimer å reise til utlandet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.