RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Politiet takker publikum for hjelp og tips


2010: Når Manglerud-politiet ser tilbake på året 2010, er de stort sett godt fornøyd. Og de takker sine menge gode hjelpere ute i bydelene for deres medvirkning. F.v. Dag Harald Drevsjø, leder av forebyggende avdeling, stasjonssjef Gro Smedsrud og Trond Vennatrø som leder etterforskningsavdelingen.
2010: Når Manglerud-politiet ser tilbake på året 2010, er de stort sett godt fornøyd. Og de takker sine menge gode hjelpere ute i bydelene for deres medvirkning. F.v. Dag Harald Drevsjø, leder av forebyggende avdeling, stasjonssjef Gro Smedsrud og Trond Vennatrø som leder etterforskningsavdelingen. Foto: Foto: Arne Vidar Jenssen
Når Manglerud-politiet gjør opp status for 2010, er det ordet TAKK som står øverst på listen.

MANGLERUD: – Jeg synes vi kom godt gjennom året vi har lagt bak oss, men vi hadde ikke klart det alene. Hadde vi ikke hatt gode hjelpere og samarbeidspartnere ute i bydelene, hadde vi ikke kommet så langt som vi gjorde, sier stasjonssjef Gro Smedsrud på Manglerud.

– I tillegg er jeg stolt av alle de flinke medarbeiderne jeg har som alltid står på og er positive.

Og hun får bekreftende nikk fra både Dag Harald Drevsjø og Trond Vennatrø som leder henholdsvis forebyggende avdeling og etterforskning. på stasjonen .

– Vi er veldig godt fornøyd!

Færre ansatte

–Og like avhengig blir vi av dere i året som kommer, for vi har fått et budsjett som tilsier at vi blir færre ansatte, og da er det godt å ha mange øyne ute i distriktet, sier stasjonssjefen.

– Men vi skal fordele ressursene slik at vi får best mulige tjenester slik at publikum skal få den hjelpen de trenger og ikke minst føle seg trygge.

Nedgang

Når etterforskningslederen går gjennom statistikkene, kan han summere ved å si at det i 2010 var en nedgang på 12 prosent registrerte forbrytelser sammenliknet med året før.

– Det betyr ikke at vi har gjort mindre, men at vi i forkant har klart å gjøre en god politijobb, sier Vennatrø.

– Vi bruker mye tid på hver enkelt sak, for det er mange hensyn å ta, og mange saker er kompliserte.


– Når det gjelder vinningsforbrytelser, var det i fjor 3424 registrerte anmeldelser, og det er en liten nedgang. Veldig mange av disse er registrert som innbrudd, flest i villaer, men også mange i leiligheter. Her er det dessverre mye som ikke blir oppklart, men når vi først har klart å pågripe noen, nøster vi ut mange saker. Like før jul pågrep vi en mann, og dermed fikk vi en løsning på 13 saker.

– Hvem er det som er gjerningsmennene?

– Det er kjent at vi har mange utenlandske bander i sving. De er profesjonelle, raske – og de forsvinner med tyvegodset ut av landet. Men vi har også noen lokale størrelser. Disse er noe lettere å spore i mange saker for vi kjenner fremgangsmetodene deres, sier Vennatrø.

Vold

Også i antall registrerte voldssaker har det vært en liten nedgang. 543 registrerte saker, og mange av disse går på legemsfornærming. Det betyr mindre alvorlige forhold.

– Men vi har jo også hatt meget alvorlige saker, ja, også drap hvor vi har vært sterkt inne for å bidra med vår lokale kunnskap og bidra til at publikum får tryggheten tilbake , sier stasjonssjefen.

Der statistikken derimot viser oppgang, er forhold knyttet innad i familier.

– Her har vi en dobling av registrerte forhold, sier Gro Smedsrud.

– Det betyr ikke at familievolden har tatt seg så mye opp, men vi tror det er noe mindre mørketall. Her er det absolutt igjen å henstille til å tipse politiet. For vi må ta ansvar. Er det gjentagende runder med bråk hos naboen, og særlig der man vet at barn kan være inne i bildet, er det all grunn til raskt å ta kontakt med oss så fort som mulig. Det kan stoppe alvorlige hendelser.

Stasjonssjefen legger ikke skjul på at mye av familievolden er knyttet til folk med ikke-norsk bakgrunn. Mange har en annen virkelighetsbakgrunn, men når de er i Norge, må de forholde seg til norske lover, sier hun.

Narkotika

Der statistikken bekymrer en del, er innen feltet narkotika.

– Her har vi en økning på hele 75 prosent i forhold til i 2009, sier etterforskningssjefen.

– Her snakker vi om alle typer saker knyttet til narkotika. Det kan være seg bruk, besittelse og omsetning.

– Hvorfor en slik oppgang?


– Vi har hatt riktig fokus, fulgt opp tips og vi har ikke minst stoppet biler som er ute i trafikken på kvelds- og nattestid . Vi har også drevet mye forebyggende arbeid på skolene, og i den forbindelse har vi klart å avdekke mye.

– I forbindelse med stopping av biler, har ikke bare narkotika-forhold blitt avdekket, men også at mange kjører uten førerkort, og i bilene kan vi finne ting som knyttes til andre kriminelle forhold. Vi registrerer blant annet at mange utenlandske gjestearbeidere kjører med promille.

Ran

Når det gjelder antall ran, har dette gått ned fra 2009.

– Men vi har dessverre hatt en del ran av forretninger, kiosker og bensinstasjoner , og så har vi de velkjente eldreranene som for det meste har gått ut over damer både ute og hjemme. De er i mange tilfeller lette å rane, og vi kan ikke oppfordre nok til at man ikke skal ha mye penger på seg. Da er man i faresonen, sier stasjonssjefen.

Men hun understreker at vi lever i en trygg stasjonskrets.


– Når vi tenker på så mange mennesker som er ute, er det veldig få som blir utsatt for ran. Og slik skal det ære. Vi skal føle oss trygge når vi er ute.

Skadeverk

Til slutt kommer etterforskningslederen inn på skadeverk.

– Her har vi gledelige tall. Vi snakker om halvering. De fleste tilfellene er knyttet til tagging, og ikke på langt nær alle er direkte knyttet til Manglerud politi-krets, men vi får jo alle anmeldelsene fra T-banen på Ryen hvor vognene kommer inn til rengjøring og vedlikehold.

– Men for all del – tagging er et forsøplingsproblem, og vi er er eldig glede for at Rusken har grepet tak i denne saken.

Forebyggende

– I hele Oslo er det en betydelig nedgang i antall forhold knytte til barn og ungdom, sier Dag Harald Drevsjø.

– Vi har hatt veldig få konflikter i ungdomsmiljøene. Det tror vi kommer av at vi er tett innpå ungdommene. Vi vet hva de foretar seg og vi vet hva de har i tankene. Dermed kan vi gripe inn før det skjer noe.

Drevsjø mener at det også er av stor betydning å ha bekymringssamtaler med de unge og deres foreldre.

– Å forklare de unge og fortelle dem konsekvenser er i mange tilfeller nok til at de forstår å oppføre seg. Vi har også hatt stor suksess med offeroppfølging.

Fjær i hatten

Manglerud-politiet fikk sist høst en betydelig fjær i hatten da statsministeren og justisministeren valgte å legge frem sin store plan som blant annet går på forebygging nettopp til vår lokale politistasjon.

De skrøt klart av det Manglerud har fått til, og understreket at deres arbeid er noe mange politidistrikter bør følge opp.

Møter publikum

– Vi vet at 2011 ikke blir noe lettere enn året vi har lagt bak oss, men vi har registrert nedganger på mange fronter, og den trenden håper vi vil fortsette, sier stasjonssjef Gro Smedsrud.

– Våre folk skal enda mer ut blant beboerne, ut av bilene og snakke med dem de treffer. Det skaper trygghet, og vi får mange hyggelige tilbakemeldinger. For som sagt – nettopp det å ha kontakt med befolkningen, høre fra dem når de registrerer noe – er det som på beste måten kan hjelpe oss til å være et godt politi som igjen skaper trygghet.

 

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere