Politiet ut mot Twitter-kampanjer om etterforskning av voldtekt

Marianne Sætre i Oslo Politidistrikt er kritisk til hvordan Twitter-kampanjer fremstiller voldtekt og politiets etterforskning av voldtekt.

Marianne Sætre i Oslo Politidistrikt er kritisk til hvordan Twitter-kampanjer fremstiller voldtekt og politiets etterforskning av voldtekt. Foto: Lise Åserud NTB Scanpix/Arkiv

- Absurd å se at politiet blir kritisert for at vi ikke jobber seriøst med voldtektsressurser.

08.05.15 10:17

OSLO: Den siste tiden har Twitter-kampanjer som #jegharopplevd og #1av100 fått mye oppmerksomhet i mediene.

Nå tar politiet til motmæle, og mener kampanjene fremstiller deres arbeid feil.

- Absurd
- Det er absurd for oss i Oslo å se at politiet blir kritisert for at vi ikke jobber seriøst med voldtektsressurser. Fakta er at dette er et av lovbruddene hvor vi legger inn aller mest arbeid, når vi regner med både analyse og etterforskning. Siden år 2000 har vi gjort undersøkelser i Oslo politidistrikt. Voldtekter er noe vi virkelig har lagt ressurser i og kan noe om, sier strategisk analytiker i Oslo politidistrikt, Marianne Sætre til Politiforum.no.

Sætre understreker at det i Aftenpostens #1av100-kampanje er avisas egne tall som ligger til grunn, og ikke en juridisk definisjon.

Hun mener det er et overforbruk av det juridiske voldtektsbegrepet.

- Litt av problemet i debatten om voldtekt er at folk forholder seg til det de tror blir anmeldt. Men mange av sakene vi får inn som anmeldelser er annereldes en det folk tror, sier Sætre.

Hun understreker at det ikke er historiene som blir fortalt i sosiale medier hun reagerer på, men medieoppslag med kritikk mot politiets arbeid.

- Jeg er bekymret for at medieoppslagene gjør at folk ikke tror at politiet tar dem alvorlig, og at de som virkelig trenger politi og lever under vanskelige vilkår i form av tvang og overgrep, kanskje kan miste en del av tilliten til politiet på grunn av debatten som går nå. Politiet gjør glipper enkelte ganger, men voldtektssakene tas virkelig på alvor, sier Sætre til politiforum.no.

Les også: #jegharopplevd: - Jeg har fått høre at jeg trenger å få litt kuk for å bli blid

- Bør kanskje løses uten politiet
Hun påpeker at selv om en voldtektsanmeldelse henlegges betyr ikke det at det ikke ligger grundig politiarbeid bak.

Hun sier til Politiforum.no at voldtektsanmeldelser ikke alltid handler om reelle voldtekter, men ulike former for opplevelsen av å bli krenket. Hun mener man da trenger mer enn bare en anmeldelse for å komme seg videre.

- Folk må komme fram til hva man skal kalle disse sakene som kommer opp under #jegharopplevd i sosiale medier og hva man skal gjøre med dem. Og så bør vi erkjenne at en del av sakene kanskje bør løses uten politiet, og heller gjennom andre arenaer, sier hun.

Les også: #jegharopplevd at en mann onanerte og stirret på meg da jeg ventet alene på en buss

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag