*Nettavisen* Nyheter.

Politijurist fikk smekk

OMSTRIDT: Daglig leder/styreleder Jørn Elisenberg (t.h.) i Torshovparken Uteservering AS, i fjor sommer før åpningen. Her med forrige sesongs kjøkkensjef Kaare Gundersen. Foto: Arkivfoto: Lars Weimoth

Daglig leder og styreleder i Torshovparken Uteservering AS, Jørn A. Elisenberg, har ikke etterkommet pålegg fra Plan- og bygningsetaten. Nå er han ilagt 40.000 kroner i overtredelsesgebyr.

Klikk på bildet for å forstørre.

BLE STÅENDE: Uteserveringen skulle ifølge avtalen fjernes i vinterhalvåret. Det skjedde ikke i vinter. Foto: Foto: Lars Weimoth

TORSHOV: Til daglig jobber Elisenberg som politijurist i Oslo, med permisjon i sommerhalvåret da han driver uteserveringen. Flere i nabolaget har klaget på uteserveringen til Bydel Sagene og Plan- og bygningsetaten (PBE).

LES OGSÅ: Opprør mot serveringssted i Torshovparken

I tillatelsen for det mobile serveringsstedet – et toårig prøveprosjekt – er det forutsatt at bygningene og terrassen skulle fjernes i vinterhalvåret. Det har Elisenberg ikke gjort.

Etter flere klager, samt en hissig Facebook-aksjon, dro PBE på befaring til Torshov og konstaterte at «serveringsstedet ikke er fjernet i tråd med betingelser for tillatelsen». Pålegg om fjerning ble gitt sammen med varsel om overtredelsesgebyr.

Med vilje?

PBE mener overtredelsen i dette tilfellet er forsettlig eller uaktsom og viser til at det i søknaden forut for tillatelsen opplyses om at bygg, containere og lemmegulv ville bli fjernet ca. 1. oktober.

Elisenberg har hele veien benyttet sin klagerett og gjeldende ankefrister, mens riggen for uteserveringen har blitt stående og sommersesongen har nærmet seg med stormskritt.

Juristen har i en omfattende innsigelse til PBE blant annet påpekt at han har holdt Bydel Sagene løpende orientert om sine utfordringer med å flytte riggen og mener han fikk forståelse for at det var meningsløst å fjerne den.

– Misforstått og meningsløst

Elisenberg ønsker nå ikke å snakke med dittOslo, men skriver følgende i en SMS om overtredelsesgebyret på 40.000 kroner:

«Misforstått og meningsløst. Vil bli påklaget».

Ankefristen er på tre uker.

Han opplyser også at han ønsker åpne uteserveringen for sesongen i løpet av kort tid.

«Snart som mulig når jeg får tid, forhåpentlig om ikke lenge», skriver Elisenberg på SMS.

Grete Bakke bor rett ved Torshovparken. Hun og to naboer sendte klage til PBE i forbindelse med det mobile serveringsstedet. Når hun får vite at tiltakshaver har fått bot, mener hun det gir en bra signaleffekt.

– Her har noen tatt seg til rette. Som politijurist burde han vite å følge de betingelsene som gjelder. Isteden kan det virke som han har trenert saken på alle mulige måter, sier Grete Bakke.

– Det får stå for hans regning

Avdelingsdirektør for kultur og nærmiljø, Morten Nordlie i Bydel Sagene har ikke lest innsigelsene fra Elisenberg, men understreker at tiltakshavere er nødt til å forholde seg til PBE som besluttende myndighet.

– Vi har ingen fullmakter her. Vi har vært i dialog med Elisenberg og forsøkt å legge til rette så godt vi kan, men det er hans ansvar å forholde seg til beslutninger PBE fatter. Innsigelsene som innbefatter oss får stå for Elisenbergs regning. Det kan høres ut som han omtaler vår dialog på feil premisser, sier Nordlie.

Prøveprosjektet varer ut 2013. I august skal Bydel Sagene ha et evalueringsmøte for å vurdere Elisenbergs ønske om å forlenge avtalen.

Annonsebilag