RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Politikere liker tanken om fisketorg


FISKETORGET: Arkitektmodellen av det planagte Fisketorget.
FISKETORGET: Arkitektmodellen av det planagte Fisketorget.
Fiskerlaget har jobbet i årevis med å skape et fisketorg på brygga. Fredag var diverse politikere invitert for å sette nytt lys på saken.

AKER BRYGGE: – Drømmen om en levende havn i Oslo har eksistert lenge. Vi har prøvd å ta initiativ overfor politikerne, sa Harald Kristoffersen innledningsvis.

Del på Facebook

– Vi har jobbet med saken i over ti år. I fjor meldte Røkke seg inn i Fiskerlaget og tilbyr å finansiere torget. Det tente et nytt håp!

Og dermed var debatten i gang.

Henning Holstad (Frp) fra bystyret er svært fornøyd med tanken på fisketorg. Men det må være norsk fisk i sin helhet der, fra hele landet, ikke bare fra Oslofjorden, påpekte han.

Godt utgangspunkt

Ingrid Eide (Ap) fra byutviklingskomiteen fortalte fra sin oppvekst i Bergen. Hun var vant til at folk pekte ned i kummene; den fisken skal vi ha til middag!

– Jeg skjønner ikke hvorfor Oslo ikke har fått fisketorg for lenge siden, sa hun.

– Det blir flott med et miljø der folk kommer og handler. Ingen andre har så godt utgangspunkt for et fisketorg! Norge er et av verdens største fiskeeksporterende land - det ville være merkelig hvis vi ikke hadde fisketorg, sa Harald Kristoffersen.

– Vi har fått tegninger, alle er enige. De gir en illusjon om hva vi kan tilby når bygget er på plass. Med et slikt torg kan vi presentere fisket hele året, ikke bare på Kystens dag. Fiskeriet er en viktig næring!

Alternativene

Arkitekten fra 4B snakket om de ulike alternativene for plassering – ute ved bryggekanten, eller inne på plassen?

Rådet for byarkitektur ønsker ikke å lukke rommet mellom byen og fjorden. Området har nasjonal verdi og betydning. Det er viktig å bevare fondmotivet mot fjorden og hovedinnseilingen. Er det greit å godta ny permanent bebyggelse? Er det bedre å bruke det som allerede finnes der? Son skuret på utstikker 4 (leid ut til Nesoddbåtene.

Ideen bak det tegnede bygget er en måke som letter. Luftig og vakkert. Meningen er å lage glassporter som kan heises opp om dagen. Folk skal kunne se inn og få inntrykk av det som skjer inne på torget. Det blir fiskedisker, kummer med levende fisk og små restauranter med fingermat.

Hva så med båtene, vår stolte bytradisjon? Som i over 600 år har forsynt byens borgere med fersk fisk. De vil vel ikke forsvinne? Slik det skjedde i Bergen, da de fikk nytt fisketorg.

Det blir nærkontakt med salg fra båtene som før, men større vareutvalg inne i bygget.

JA TIL FISKETORG!

Bystyrepolitiker Bjørn Lundberg (Ap) sa at Ap ikke har noen store motforestillinger. Prosjektet virker forlokkende, det kan også brukes til å promotere byen, mente han.

Jan Tank-Nielsen (Frp), også fra bystyret, var en ivrig spørsmålsstiller i debatten:

– Blir det varmt inne i bygget om vinteren! Vil det bli solgt fisk fra andre deler av landet?

– Fisk som kveite og uer har vi ikke her, den må komme fra andre steder, svarte Harald.

Saken er ikke behandlet av politikerne ennå. Men med en genial idé kombinert med en strøken utforming – og store positive følger for næringen og byen – kan det da bare finnes ett svar. JA TIL FISKETORG! Det var samtlige enige om. Og det er en god start.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere