RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Politikere og politi: Delte meninger


Politistasjonssjef Arne Solberg, Byrådsleder Stian Berger Røsland (H), Asle Reium (SV), Ivar Christiansen (Ap), Bent Gether-Rønning (H) og May-Brith Døssland (V).
Politistasjonssjef Arne Solberg, Byrådsleder Stian Berger Røsland (H), Asle Reium (SV), Ivar Christiansen (Ap), Bent Gether-Rønning (H) og May-Brith Døssland (V).
Politiet har ingenting å utsette på dem, men byrådslederen vil ikke snakke med husokkupantene i Skar leir. BU-lederen gir likevel okkupantene rett på ett punkt.

OSLO/MARIDALEN: – De har oppført seg pent hittil, og vi har ikke noe å utsette på dem. Derfor ser vi ingen grunn til å gripe inn, sier stasjonssjef på Majorstua politistasjon, Arne Solberg til NAB.

LES OGSÅ: - Vi er vanlige folk

SV: – I tråd med planene

Lokalpolitikerne i Nordre Aker er lite fornøyd med måten øko-kollektivet har inntatt Skar leir på. Men oppfatningene av hvorvidt de bør innlemmes i de fremtidige planene for Skar eller ei, er delte.

Som Nab.no skrev på mandag har Nordre Aker SV sympati for ideen om en økologisk bosetting og ønsker at kommunen skal se nærmere på hvordan de kan innpasses i de videre planene for leiren.

– Dette er også helt i tråd med barnehageplanene for Skar leir, der en liten bosetting praktisk talt er en forutsetning for å kunne utvikle området, sier SVs Asle Reium.

Ap: – Kan føre til fortgang

Gruppeleder for Arbeiderpartiet i bydelsutvalget, Ivar Christiansen, deler SVs interesse for ungdommenes økologiske prosjekt. Han var innom leiren og snakket med bosetterne på søndag.

– Jeg ga klart til kjenne at jeg ikke aksepterte deres måte å intervenere på, sier Christiansen.

– Det er flere faktorer som må på plass før leiren kan tas i bruk i lovlige former. Grunnlagsinvesteringene må på plass og utfordringene rundt vann og avløp må løses. Mange gode krefter er klare til å starte opp med sine aktiviteter, men de venter tålmodig på klarsignal. De ungdommene som nå har inntatt seks hus i leiren kan forhåpentligvis sette fortgang i prosessen, slik at leiren kan bli den perlen vi håper den skal bli både for lokalsamfunnet og for Oslo som helhet, sier han.

Venstre: – Burde spurt først

Venstre mener det ikke kan forsvares at noen okkuperer husene i Skar leir, selv om de mener formålet, med et økologisk bokollektiv, i utgangspunktet er godt.

– Eiendomsretten til hus og tomteområder må vernes om, uansett om det er snakk om privat eller kommunal eiendomsrett. De kunne ha spurt eierne først, og de kunne ha brukt oss lokalpolitikere til å hjelpe seg, sier leder i kultur- og oppvekstkomiteen, og nestleder i Nordre Aker Venstre, May-Brith Døssland.

Høyre: – Kan ikke godta

Bydelsutvalgsleder Bent Gether-Rønning (H) reagerer sterkt på okkupasjonen av Skar.

– Min første reaksjon er at man ikke kan godta at noen, – verken stat, kommune, organisasjoner eller privatpersoner – bare tar seg til rette når de ser det formålstjenlig, sier BU-lederen, og legger til at området ble kjøpt av Oslo kommune, blant annet med påtrykk fra Bydel Nordre Aker, om at det skulle komme byens befolkning til gode.

– Husokkupantene har derfor rett i noe – leiren har stått tom i mange år og en delvis fredet og bevaringsverdig bygningsmasse er i forfall. Det er derfor viktig at arbeidet nå intensiveres fra kommunens side for å sette leiren i stand slik at den kan tas i bruk til noen av de gode formålene. Dersom de som nå har tatt seg til rette ønsker å benytte deler av leiren må de stille seg i «kø» sammen med alle gode formål som leiren kan benyttes til. Hvorvidt en ulovlig husokkupasjon kan anses å være en god søknad i så måte kan den enkelte selv vurdere, sier Gether-Rønning

Byrådsleder Stian Berger Røsland (H) uttalte søndag til VG at byrådet ikke vil gå i noen dialog med ungdommene.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere