RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Politikkens vegetarianere

Det å gi Høyre og deres meningsfeller i FrP og KrF avgjørende innflytelse på de offentlige budsjettene er like risikofylt som å ansette en vegetarianer som markedssjef i en restaurantkjede som har biff som spesialitet på menyen. Resultatet blir alltid dårlig hvis man ikke tror på det man gjør, og Høyre tror ikke på offentlig velferd og omsorg.
Høyres Arne Andreassen avlegger meg en visitt i Lokalavisen Groruddalen 8. april. Der hevder han at det sosialistiske flertallet i bydelsutvalget i Bydel Alna fraskriver seg ansvar. Bakgrunnen er at bydelsutvalget vegrer seg for å gjennomføre Høyres sparepolitikk, nå sist med et krav om kutt på 4,25 mill kroner i bydelens tjenester. Arne Andreassen tar selvfølgelig feil. Denne vegringen er det stikk motsatte av ansvarsfraskrivelse. Bydelsutvalgets flertall ønsker rett og slett, i motsetning til Høyre, å vise sosialt ansvar ovenfor alle de brukerne som er avhengig av kommunale tjenester. Derfor gjør vi andre vedtak enn de Andreassen gjerne vil ha.
Det er viktig å være klar over at bydelsutvalgets siste runde med kutt bare blir for peanøtter å regne i forhold til det vi har i vente hvis de borgerlige partiene blir sittende med makta. Antagelig må vi kutte ytterligere ti mill. kroner i sommer for å oppnå budsjettbalanse, og det er mer i vente. Byrådets økonomiplan for 2004-2007 legger opp til svært stramme rammer for bydelene, og oppgavene øker, blant annet innenfor psykiatrien. Det følger imidlertid ikke nok penger med på lasset. Når Stortinget for eksempel har bestemt at kommuner og bydeler skal ta hånd om et betydelig antall psykiatriske pasienter som flytter ut fra de store institusjonene må pengene tas fra andre tjenester.
Bydelsdirektøren varsler at Bydel Alna med dagens politiske flertall må forvente 3-5 prosent i årlige kutt og omdisponeringer på budsjettene, både i 2006 og 2007, for å møte de nye utfordringene. Det betyr årlige kutt i størrelsesorden 30-40 mill. kroner som i stor grad må tas ut i form av reduserte tilbud til befolkningen. Dette er svært dramatisk. Ansvaret for denne situasjonen ligger selvfølgelig på det politiske nivået som har ansvaret for bydelens rammer, dvs. bystyrets borgerlige flertall, for bydelen selv har i praksis ingen mulighet til å påvirke sine egne inntekter. Det er dette Høyres Arne Andreassen energisk forsøker å bortforklare med sitt tåkeprat.
Rimi-Hagen og andre millionærer gir penger til Høyre og Bondevik for å få skattelettelser, og blir romslig honorert for "gavene". Det er imidlertid først og fremst de som tjener halve og hele millioner som tjener på denne politikken, mens vanlige folk taper. Jeg er imidlertid glad for at stadig flere forstår at reduksjonen av de inntektene som skal gjøre det mulig å løse fellesskapets oppgaver selvfølgelig gir dårligere offentlige tjenester. Det er derfor høyresida er i ferd med å miste makta. Takk og lov.
Vi bor i et av verdens rikeste land. Derfor har vi handlefrihet til å gi befolkningen et godt velferds- og omsorgstilbud. Styrkingen av kommuneøkonomien i SVs alternative statsbudsjett for 2005 ville gitt 477 millioner kroner mer i statlige rammeoverføringer til Oslo. Gjeninnføring av eiendomsskatt i Oslo ville gitt omtrent 600 millioner mer i årlig inntekt når den er innført med full virkning.
Med et annet politisk flertall kunne vi altså avblåst den økonomiske krisa i bydelene. Dette betyr at nedbyggingen av bydelens tilbud som bydelsutvalget i Alna for tiden presses til å gjennomføre er en villet og ønsket politikk fra det borgerlige bystyreflertallets side, som ikke vil bruke de mulighetene som finnes. Det eneste som kan snu denne utviklinga er å gi reisepass til Høyres finansbyråd i Rådhuset og Høyres finansminister i Stortinget. Ut med politikkens vegetarianere!

Rolf Erik Johansen (SV)
Leder av bydelsutvalget i Bydel Alna

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere