Politirazzia i lokalene til Oslo katolske bispedømme

Oslopolitiet bar ut flere esker, da de gjennomførte en razzia mot Oslo katolske bispedømme torsdag.

Oslopolitiet bar ut flere esker, da de gjennomførte en razzia mot Oslo katolske bispedømme torsdag. Foto: Cornelius Poppe (NTB scanpix)

Siktet for grovt bedrageri av 50 millioner kroner.

26.02.15 15:00

I forbindelse med etterforskning av Oslo Katolske Bispedømme ransaker politiet torsdag flere steder i Oslo. Bispedømmet er siktet for grovt bedrageri.

- I forbindelse med etterforskningen gjør vi nå undersøkelser for å sikre bevis. Vi ønsker også å avhøre sentral personer, sier politiadvokat Kristin Rusdal i Oslo politidistrikt i en pressemelding.

Det er for tidlig å si hva som kommer ut av disse undersøkelsene. Foreløpig er ingen enkeltpersoner siktet i saken, forteller politiet.

Sjekker biskopens adresse
I følge Dagbladet skal imidlertid en av adressene som sjekke være biskop Bernt Eidsvigs private adresse.

Torsdag ettermiddag ble det kjent at biskop Bernt Eidsvig er siktet for medvirkning til grovt bedrageri. Det samme er økonomisjefen i bispedømmet.

Biskop Bernt Eidsvig ble torsdag ettermiddag siktet for medvirkning til grovt bedrageri. Foto: Berit Roald (NTB scanpix)

Det er Finans- og miljøkrimseksjonen i Oslo politidistrikt som tar seg inn i administrasjonslokalene til Oslo katolske bispedømme (OKB).

Det var i 09.20-tiden torsdag at rundt 12 tjenestefolk tok seg inn for å ransake bispedømmets lokaler i Akersveien i Oslo sentrum. De var i sivil og flere hadde verneutsyr under jakkene. Politiet hadde ikke varslet aksjonen på forhånd, melder avisa.

Les også: Michelin-stjerner til fire norske restauranter

Siktet for medlemsjuks
Som Nettavisen dittOslo skrev onsdag har Fylkesmannen i Oslo og Akershus anmeldt Oslo katolske bispedømme for bedrageri eller forsøk på bedrageri, etter at de angivelig har jukset med medlemstallene.

Bakgrunnen for siktelsen er at bispedømmet skal ha registrert samtlige innvandrere fra hovedsaklige katolske land, som medlemmer.

Biskop Bernt Eidsvig innrømmer til Dagbladet at den katolske kirke fant katolske navn i telefonkatalogen, søkte opp personnummeret deres i Folkeregisteret og meldte dem inn.

Statsstøtten beregnes ut fra medlemstall, og etter at den katolske kirka i Norge de siste årene har opplevd en eksplosiv økning i medlemstallene, ble søkelyset rettet mot dem.

Oslopolitiet gjennomførte torsdag en razzia i lokalene til Oslo Katolske Bispedømme. Foto: Cornelius Poppe (NTB scanpix)

Les også: Herpet løvene til Ringnes for 100.000 i fylla

100.000 nye medlemmer på åtte år
I følge Statistisk Sentralbyrå skal den katolske kirken i Norge hatt en eksplosiv medlemsvekst de siste årene, fra 46.640 i 2006 til 140.109 i fjor.

Etter at praksisen med automatisk innmelding ble oppdaget ble det åpnet etterforskning. Torsdag bekrefter politiet at bispedømmet er siktet for grovt bedrageri.

- Per nå er det foretaket Oslo katolske bispedømmet siktet for grovt bedrageri, og summen som ligger til grunn er 50 millioner kroner, sier politiadvokat Kristin Rusdal ved Oslo politidistrikt til Dagbladet.

Da dittOslo var i kontakt med Oslo katolske bispedømme onsdag, ønsket de ikke å kommentere saken.

Les også: Fabian garanterer å droppe eiendomsskatt

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.