*Nettavisen* Nyheter.

Polske penger sikrer nyskapende jazz

Frode Barth skal utforske norsk og polsk jazz.

Gitarist og komponist Frode Barth er i lykkerus etter at 600.000 kroner tikket inn fra Polen til hans store kulturprosjekt.

Klikk på bildet for å forstørre.

Frode Barth er strålende fornøyd etter at han fikk bekreftet å ha fått 600.000 kroner til jazzprosjektet sitt.

SKILLEBEKK/GRÜNERLØKKA: Frode bor på Skillebekk, men kjent på Løkka der han driver sin gitarskole. Dit valfarter spillesugne fra hele Norge og resten av Norden for å lære improvisasjon, enten de driver med jazz, pop eller rock.

Frode er komponist og utøver selv, og har nok av jern i ilden. Men tid til elevene finner han alltid. Fordi det er moro og utviklende og spennende. Nå får han enda mer å gjøre.

– At vi får 600.000 kroner til et internasjonalt jazzprosjekt er fantastisk. Jeg har aldri hatt så store penger å bruke til annet enn å kjøpe hus. Jeg er veldig veldig glad. Dette tolker jeg som en anerkjennelse av hvor god standing norsk jazz har ute i verden, sier Frode.

Det er hans prosjekt NOR-POL som har mottatt hele kr. 600.000 i støtte fra det Polske Kulturdepartementet EEA Grants (EØS-midlene).

Dette er et ledd i å støtte kunst og kulturutveksling mellom Norge og Polen. Gjennom EØS-midlene styrkes det kulturelle samarbeidet og dialogen med Polen gjennom musikk, scenekunst, litteratur og kulturarv.

Kulturdepartementet koordinerer arbeidet med fondet i Norge, i samarbeid med Norsk kulturråd, ABM-utvikling og Riksantikvaren. Prosjektets samarbeidspartnere er Sluzewski kulturhus i Warszawa og Norsk jazzforum i Oslo.

Ny nordisk jazz

– Jeg vil komponere ny jazzmusikk i en nordisk tradisjon sammen med den polske komponisten og saksofonisten Grzech Piotrowski, forteller Frode Bart

Han og Piotrowski vil samarbeide med internasjonalt kjente musikere som trommeslageren Jon Christensen (N), bassisten Arild Andersen (N), live sampleren Jan Bang (N) og pianisten Marcin Wasilewski (P).

Det vil bli organisert konserter i Polen og i Norge. I tillegg kommer konserter ved aktuelle internasjonale Jazzfestivaler.

Skal utforske jazzen

– Et av målene med prosjektet er å utforske norsk og polsk jazz. Dette henger sammen med at både min og Piotrowskis musikk er inspirert av våre respektive moderlands improvisasjons-estetikk. I dette prosjektet vil vi også la ossinspirere av våre landsbrødre komponistene Edvard Grieg (1843-1907) og Frederic Chopin (1810-1849).

– Dette prosjektet består også av store deler improvisert musikk, forklarer Frode Barth

En CD-produksjon av den nye musikken og en DVD med innspilte konserter vil bli produsert. Prosjektet vil bli realisert i 2011.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.