RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Harald Ekfelt syr sine egne middelalder-kostymer.
Harald Ekfelt syr sine egne middelalder-kostymer.

Populær reise tilbake i tid

Gamlebyen historielag presenterer 900 år gammel mote, søm og snitt i festsalen på Oslo Hospital.

GAMLEBYEN: Jeg har gått flere kurs, denne drakten sydde jeg på 3-4 dager, men beltet har jeg kjøpt, smiler Harald Ekfelt.

I tillegg har jeg gått et sko-sømkurs, forteller han, og viser stolt frem et par autentiske, håndsydde skinnsko.

Han er merkelig nok den eneste som virkelig oppfyller kleskoden til arkeolog Marianne Vedelers foredrag om klær i middelalderen.

Nysgjerrige og interesserte

Den engasjerte arkeologen forteller at kvinner og menn ofte brukte likt tøy.

Menn brukte gjerne lange skjorter, ned til knærne eller leggen, forklarer hun, og viser frem en skjorte fra Gudal i Sogn og Fjordane.

Hva hadde de under da? kommer det fornøyelig fra salen, til humring fra resten av tilhørerne.

Sigrun Hexeberg og Signe Myklebust har tidligere vært med på by-vandringer og andre arrangementer som har gitt historiske tilbakeblikk.

Det er morsomt at noen tar initiativ og arrangerer slike ting. Jeg har bodd i Oslo i 20 år, men blir bedre kjent med byen nettopp gjennom arrangementer som dette, sier Signe Hexeberg.

Begge damene kommer hit av ren nysgjerrighet og interesse, og erfaringen er at det er god oppslutning om ting som dette, forteller de.

Festsal fylt til randen

Det er så stor interesse rundt foredraget at folk blir stående i døren, uten mulighet til å få plass blant over 50 historie-interesserte, som har benket seg for et tilbakeblikk på klærne som ble brukt i Norgesveldet.

Marianne Vedeler er invitert av Gamlebyen historielag for å presentere bilder, tegninger og inngående forklaringer av klær fra middelalderen. Vedeler er arkeolog og forsker ved Kulturhistorisk Museum, og fullførte sin doktorgrad innen emnet i fjor.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere