RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Populært pissoir som kulturminne


TAG: Offer for signatur
TAG: Offer for signatur
Stensparkens eneste, og Oslos kanskje fineste pissoir, foreslås fredet av Riksantikvaren.

FAGERBORG: - Et kulturminne er alle spor etter menneskelig aktivitet, sier riksantikvar Nils Marstein til NTB, og forteller om en gutt som foreslo at bestefaren skulle bli kommunens kulturminne fordi han kunne så mange gode historier, sier Marstein.

Pissoiret i Stensparken er altså valgt ut til å representere menneskelig aktivitet.

Kjærlighetskarusell

Urinalet fra 1937, også kalt Kjærlighetskarusellen, er en av 12 steder Riksantikvaren vil frede i løpet av Kulturminnevernåret 2009.

Pissoaret er en karakteristisk del av bybildet og har en enkel og god funkisform. I tillegg har det vært et kjent møtested for homofile og er derfor et spor fra gammel homohistorie, fra ei tid da møtesteder som dette ble betraktet som en torn i øyet av det bestående, sier konservator Leif Pareli ved Norsk Folkemuseum til Blikk.no.

Jøss!

Homohistoriker Svein Skeid er også svært fornøyd med Riksantikvarens forslag:

Det er gledelig for arbeidet med å bevare minner fra homohistorien i Oslo, sier han om at Kjærlighetskarusellen foreslås fredet.

Da jeg ble kontaktet av Riksantikvaren angående fredningen i oktober, tenkte jeg ... "Jøss! Det var en gledelig overraskelse." Endelig har antikvariske myndigheter satt foten ned for raseringen av homoseksuelles kulturminner.

Kjærlighetskarusellen, Parasollen, Den runde tønne, var noen av de andre navnene på dette pissoaret. Det vitner om mye humor, i ei mørk og vanskelig tid da det var forbudt å være åpen homofil, forteller Skeid til Blikk.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere