RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Portnerboligene på Tøyen er okkupert


Boligaksjonens okkupanter har slått seg ned i lyset fra stearinlys. F. v. : Francis, "Andy", Mathias, Kjetil og Kia.
Boligaksjonens okkupanter har slått seg ned i lyset fra stearinlys. F. v. : Francis, "Andy", Mathias, Kjetil og Kia. Foto: Foto: Magne Mellem Enoksen
Boligaksjonen okkuperte de gamle portnerboligene på Tøyen natt til torsdag. Kommunen er varslet, og okkupantene vil nå ta på seg ansvaret for boligene.

TØYEN: Det er midnatt og Oslo er stille og mørk. En høstnatt, hvor de fleste sover, med unntak av noen.

Mathias fra Boligaksjonen er våken. Han har store planer for resten av natten. Nok et hus skal okkuperes.

LES OGSÅ: Kastet ut av Torggata

Okkuperte portnerboligen

Mathias er helt rolig og avslappet. Han venter på klarsignal.

SE BILDER FRA OKKUPASJONEN

– Vi har fire stykker som er ute og holder vakt og sjekker om det går an å ta seg inn i huset. Nå venter jeg på en telefon fra dem, sier Mathias.

Da det rette tidspunktet kom, tok to fra Boligaksjonen seg inn kjellerdøren til en av de to portnerboligene i parken. Herfra gikk de inn i huset og åpnet vinduet for de som ventet utenfor.

LES OGSÅ: Ringnes' bolig er okkupert

Telefonen Mathias har ventet på kommer, og han beveger seg fra Tøyen torg og inn i parken, opp til den mørke delen der de to husene ligger. Han blir hjulpet inn igjennom vinduet, som er om lag to meter over bakken, og inn i det tomme huset.

Så effektivt, stille og nesten enkelt. Huset er nå okkupert.

Vil sette tomme hus i stand

Boligaksjonen okkuperer tomme hus for å få dem i stand, rett og slett bruke dem så de ikke forfaller. Noen ganger er de få okkupanter, noen ganger mange. De kan oppholde seg i et hus i to dager, eller i flere måneder.

– Disse husene har stått tomme lenge, og det vil ende med at de forfaller. Da må vi ta saken i egne hender, sier Mathias. Han har okkupert hus i flere år. Blant annet Kongsveien 31 på Ekeberg, Hausmannsgate 42, Torggata, Brakkebygrenda og Skar leir.

– Portnerboligene har en bevaringsverdi, men kommunen lar dem forfalle. Vi tar nå i bruk boligene, med det ansvaret det innebærer, sier Mathias.

Han forteller at listen over tomme bygg er lang. Det gjøres nøye planlegging og research før et hus skal okkuperes.

Mat, stearinlys og soveposer

Huset må ifølge Mathias være mulig å bo i, om Boligaksjonen skal okkupere det. Hele hensikten er å faktisk å vise at de tomme husene kan brukes til noe.

Inne i huset er det bekmørkt. Huset har flere rom, kjeller og kjøkken. Det er bad med dusj og varmtvann. Okkupantene er fornøyde. Det er ikke hver gang det er vann og kjøkken.

– Vi har med så lite som mulig, men det mest nødvendige av mat, forklarer Kia. Hun sitter godt på gulvet og forteller at de har med brød, frukt, nøtter og vann.

LES OGSÅ. Skar ble skam

– Det er veldig mange tomme hus i Oslo, men kommunen lar de stå tomme. Det er helt absurd med tanke på at 4000 studenter står i kø for bolig, det er mange bostedsløse i byen og det er flere og flere som trenger bolig, sier Mathias.

Han har slått seg ned på gulvet med de andre. Stearinlys er tent, soveposer skal brettes ut. Dadlene er funnet fram.

Nå er det bare å slå seg til ro for kvelden. Brevet til kommunen om at de har tatt i bruk huset er sendt, og alt er i sin skjønneste orden. Enn så lenge.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere