RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Positive til Nabosoner

Seks velforeninger møtte i forrige uke for å få informasjon om Nabosoner. Ønsket er et tryggere nærmiljø.

Nordstrand: Det handler om å bry seg på en positiv måte. Det er vi som beboere som må ta tak for å skape trygghet, trivsel og tilhørighet i nærmiljø. Kriminalitet forebygges best lokalt i samarbeid med lokalt politi. Nabosoner er gratis, det eneste man må gjøre er å yte litt av seg selv, forteller Tom Nordby i stiftelsen Nabohjelp til de fremmøtte på informasjonsmøtet om Nabosoner som ble holdt i Nordstrands bydelshus torsdag.

Det er per i dag 170 nabosoner i Norge, men bare én i Oslo. Den ligger på Lindeberg/Ellingsrud og erfaringene der har vært gode.

Sosial greie

En Nabosone er et naturlig geografisk avgrenset område, hvor ulike tiltak kan iverksettes for å skape tilhørighet, trygghet og trivsel.

Nabosonen velger selv hvilke tiltak de skal sette inn. Området blir markert med skilter som viser at dette er et område hvor folk følger med.

Både Bydel Nordstrand og Manglerud politistasjon er interessert i at det opprettes Nabosoner i bydelen.

På møtet informerte samfunnskontakt Gunnar Aasgaard ved Manglerud politistasjon om utviklingen i boliginnbrudd i bydelen. Nordseter og Brannfjell er de områdene i Bydel Nordstrand som er mest utsatt for grove tyverier fra bolig.

Jeg synes det er veldig bra med Nabosoner, men det må være en sosial greie med en positiv ånd og ikke et verktøy for dem som vil ta de som går på gresset, sier Gunnar Aasgaard.

Må anmelde

I forbindelse med de mange boliginnbruddene i fjor sommer jobbet politiet på Manglerud dugnad for å få tatt tyvene. Det ga resultater og en chilensk bande ble tatt mot slutten av sommeren. Politiet er klar over at det finnes en del mørketall i forhold til anmeldte saker. En del tagging, mindre hærverk og så videre blir ikke anmeldt. For at politiet skal kunne analysere og sette inn ressurser der det trengs er de avhengig av at folk anmelder alle forhold.

Analyseverktøyene vår er veldig gode, men de blir ikke bedre enn det vi putter inn. For å kunne se mønstre og utviklingen er vi avhengig av at folk anmelder saker til oss, sier Aasgaard.

Hvis vi ikke tørr anmelde er det det samme som å si ja til kriminalitet, sier Nina Samuelsen i Nordstrand Vel.

Positive

For å innføre en Nabosone bør mer enn halvparten av beboerne si seg enig i opprettelsen. Deretter knyttes det kontakt med en person på det lokale politikammeret. Det virker som et fornuftig konsept. Vi er bare to små blokker med seks leiligheter, og alle kjenner alle, men vi kan jo utvide sonen til også å gjelde rekkehusene bak oss og prøve og få dem med, sier Hans Thommesen fra Vårveien 47.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere