*Nettavisen* Nyheter.

Potetkjelleren skal feires

Potetkjelleren

Glad i potet? Da bør du ta turen til Vøienvolden førstkommende søndag. Ta med potetskreller!

Fortidsminneforeningen Oslo & Akershus skal feire at Potetkjelleren på Vøienvolden, det vakre 1700-talls løkkeanlegget på Sagene, er ferdig istandsatt. Det skjer søndag 5 oktober (kl. 12-16) ikke tilfeldig! i FNs Potetår 2008.

Det vil bli bl a delfinale i NM i potetskrelling kl 14.00 (ta med egen skreller), aktiviteter for barn som tegning av og trykking med poteter, utstilling på Stabburet av rundt 70-80 potetslag, anledning til å smake og kjøpe ulike potetretter for å nevne noe. Videre vil matskribent Andreas Viestad presentere poteter av mange slag i samtale med potetbonde Simon Volden, den i Norge med kanskje flest potetsorter, hel 270!

Mat & Mer serverer Potetretter. Og her selges Vøienvoldens potetsuppe!

- For oss på Vøienvolden fremstår poteten som utrolig spennende. Det skyldes ikke minst de mange kulturhistoriske fasettene som denne grå knollveksten kan representere; i poteten kan en koble inn klassekamp: Fra å ha en stilling som en særdeles eksotisk og eksklusiv rett for de øverste lag i 1600 og 1700-tallets Frankrike, ble den det som (satt på spissen selvfølgelig!) gjorde at den norske befolkningen og særlig den begynnende arbeiderklassen overlevde nødsårene rundt 1810. Sjablongmessig kan det sies at uten poteten intet Norge! I 2008 er den heller ikke bare Potetgull, sier Gro Røde, daglig leder i Fortidsminneforeningen på Vøienvolden.

Annonsebilag