RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Pott om klar, ferdig, voks!

Mange klør i fingrene etter å komme ut i hagen når vårsola titter frem, men stueplantene trenger også omsorg. Nå er det tid for å potte om stueplantene.

De har vært vårt grønne alibi vinteren gjennom, men når våren kommer med sol og liv ute, er det mange som glemmer stueplantene. De trenger litt omtanke etter en vinter med lite lys og mye varme i stua.

Du kan potte om hele året, men det er greit å gjøre det når plantene ligger i dvale på våren, sier Erik Evenrud, daglig leder ved BoGrønt-kjedens Nordstrand-avdeling.

Evenrud mener likevel at ompotting er en tradisjon som er i ferd med å forsvinne.

Det er nesten ingen som driver med ompotting lenger, for folk bytter planter hele tiden, forteller han.

Se på røttene

Men noen av oss er fortsatt opptatt av å ta vare på plantene vi har skaffet oss. Hvordan vet vi at tiden er inne for en ompotting?

Se på helhetstilstanden, anbefaler Tonje Bergh ved Opplysningskontoret for blomster og planter.

Hvis planten henger og ser litt trist ut, kan du ta den ut av potten og se på røttene. Det kan du godt gjøre en gang i året uansett. Da ser du fort om røttene er friske og fine eller trenger bedre plass, tipser Bergh.

Et vanlig kjennetegn på at planten trenger mer plass, er at den har snurr-rot, altså at røttene går i ring i potten. Røttene skal heller ikke være råtne.

Hvis du oppdager noe råttent, rist det av og se hvor mye som blir igjen. Hvis alt er råttent, er det dessverre ikke mye å gjøre, sier Bergh.

Er røttene derimot sunne, men trangbodde, gjelder det å gi dem plass og næring til veksten som kommer nå mot sommeren. Da er det også viktig å gi dem god grobunn.

God jord

Til de fleste planter bruker du vanlig plantejord som du får kjøpt i butikken. Det er ikke anbefalt å bruke jord du finner ute, for den er full av alle slags kryp og ugress. Men er det orkideer du skal potte om, bør du bruke orkidéjord, og til sukkulenter og kaktuser bør du bruke en mer sandholdig jord, råder hun.

Også Evenrud anbefaler at du velger god jord når du først potter om.

Bruk jord av god kvalitet når du potter om, ikke den billigste du finner. Det er ikke her du sparer penger, understreker han.

Selv om ompottingen skal gi plantene større plass, bør du ikke la dem gå fra hybel til palass. Står planten i dag i en 12 cm stor potte, bør den nye potten heller være 13-14 cm enn 20 cm.

Ikke gå opp til for store potter. Mange planter får fort for mye vann i store potter, og det er to ting som tar livet av planter: For mye vann og for lite vann, advarer Evenrud.

Faren for overvanning er også grunnen til at det er viktig å velge en potte med hull i bunnen.

Hvis du må lage hull i potten selv, kan du i stedet lage det i siden av potten om du vil ha et vannreserve i bunnen. Da renner overskuddsvannet ut gjennom hullet i siden, mens noe fuktighet blir liggende igjen i bunnen, tipser Bergh.

Husk å gjødsle

Og når du først er i gang med stueplantene, er det greit å ta andre oppgaver du kanskje har forsømt gjennom vinteren.

Noen planter trenger å bindes opp, og det passer godt å gjøre det nå som du planter om, sier Bergh.

Selv om det er noe næring i den nye jorden du sper på med, holder det ikke sommeren gjennom. Allerede et par uker etter ompottingen bør du begynne å gjødsle plantene. I sommermånedene grønne planter ha gjødsling en gang i måneden, mens de blomstrende må gjødsles litt oftere, forteller Evenrud.

Stueplantene setter pris på litt omtanke resten av sommeren også.

Grønne planter vil gjerne ha en dusj på bladene innimellom, og når sola og varmen kommer trenger de mer vann, forklarer Tonje Bergh.

Vil du være ekstra snill mot stueplantene, gir du dem en sommerferie i løpet av sesongen. La dem få føle frisk luft og bris i bladene.

Begonia og ildtopp vil gjerne være ute, og de fleste stueplanter trives med en tur ut i hagen eller på balkongen. Sukkulenter og kaktuser trives godt i sola, men grønne planter må du ikke stille direkte i sola, sier Bergh.

Men vent til frosten er over og det er godt og varmt ute, helst til etter 17. mai. Ta det gradvis i begynnelsen, så blir de herdet etter hvert.
Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere