RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Pottetrening for hageløse

Noen blomster trosser vinteren hvert år. Og stiller med egen niste neste vår.

– Krokus må ikke stå for kaldt, altså. Da dør de tvert, advarer blomsterhandler Martin Andersen.

Noen spede hvite vekster har tjuvstarta i ei krukke ute på fortauet, og nikker prøvende mot spinkle strimer vårsol. Andersen kulser og kikker nervøst på termometeret.

– Jo da, dette går bra. De tåler litt kulde – et par-tre minusgrader er greit, beroliger han.

Blomsterhandleren rusker forsiktig i en sammenplanting av spirende løk, og studerer en potte med to sjenerte tulipaner, mens han oppfordrer:

– Ta våren litt på forskudd. Løk- og knollplanter står fint i krukker!

Trives i potter

Krokusen er en av de første fargeklattene som skyter opp av snøen. Vil du se vinterens ende enda litt tidligere, kan du kjøpe blomstene i krukker – «på knoll». I motsetning til tulipanen, som er en løkblomst, vokser nemlig krokusen fra en knoll – altså en stengel eller rotdel.

Både løk og knoller trives godt i potter, og er et fint alternativ for både vårnødne og hageløse.

– Krokus, tulipaner og perleblomst – sett en krukke med knoller og løk i vinduskarmen. Eller la dem stå ute på trappa, oppfordrer Martin Andersen, og snur litt på en ung svibel i lysegrønn vårdrakt.

– Men du må ta dem inn hvis det fremdeles er veldig kaldt om natta. Og når du har satt dem trygt inne, bør det ikke være altfor for varmt heller. Da varer nemlig blomstene så kort, forklarer han.

Ferdig «matpakke»

Er det for hett i stua, blomstrer løk og knoller kjapt og villig, men visner desto fortere. En krukke med løk kan derfor godt stå litt kjøligere når du ikke er hjemme, for å forlenge levetida.

Potteløken trenger dessuten mye lys, og den bør vannes – dog med forsiktighet. Løk og knoller må ikke få for mye å drikke, og vannet bør renne godt av, hvis ikke råtner rotvekstene.

– Krukkeløk krever ellers ikke mye stell. Gjødsling behøver du for eksempel ikke bekymre deg for. Krokusen kommer nemlig med ferdig «matpakke» – knollen, forteller Tonje Bergh i Opplysningskontoret for blomster og planter.

– Knoller og løk inneholder all den næringa blomstene trenger. Provianten er møysommelig samlet opp før de er satt i jorda om høsten, forklarer hun.

Årlig renessanse

Alle knoll- og løkblomster trenger vinterdvale hvis de skal blomstre om våren. De fleste artene er også flerårige, derfor skal du ta vare på både potteløk og krukkeknoll etter avblomstring.

– La krokus, og andre blomster på knoll eller løk, visne i fred. Deretter fjerner du alt som sitter over knollene, og legger dem et tørt og kjølig sted til over sommeren, tipser Tonje Bergh.

– Om høsten setter du knollen i jorda. Så er det bare å ta vinterkulda til hjelp, sier hun, og lover:

– Da vil krokusen spire og blomstre igjen, også neste vår!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere