Pottitt-vin

EKSPERT: Ole Martin Alfsen er Vinkelner og Fagansvarlig Mat og Drikke ved Kulinarisk Akademi. Ansvarlig for Vinkelnerutdannelsen i Norge, og aktuell med boka "Mer".

EKSPERT: Ole Martin Alfsen er Vinkelner og Fagansvarlig Mat og Drikke ved Kulinarisk Akademi. Ansvarlig for Vinkelnerutdannelsen i Norge, og aktuell med boka "Mer".

Hvor koselig går det egentlig an å ha det?

ANBEFALT: Cardinal Zin 2005, Cardinal Zin Cellars, Santa Cruz, California, USA. Foto: Tore Sandberg

Selv om denne retten godt kan fungere som potetgarnityr til stekt eller grillet kjøtt, møter vi den her som kosemat framfor middag. Da har vi ikke annet å konsentrere oss om enn potetkomposisjonen alene og den legger føringer nok som det er for vinvalget.

Verken blåskimmelosten eller potetmassen er vennlig innstilt til tanniner. Friskhet er mer nødvendig. Derfor vil nok mange tenke at her er det bare hvitvin som gjelder.

Og bevares, jeg skal da kunne drikke hvitvin til dette. En tørr, fyldig og frisk chenin blanc, pinot gris eller riesling kan være gull i munn. Likevel er det mer som taler for noe rødt i glasset i dag.

For det første: Årstiden innbyr til alt som er lunt. Dessuten finnes det mange som vil insistere på at en kosevin til kosemat skal være rød.

Et tredje argument er at Stilton-osten som i utgangspunktet er trøblete får god isolering fra den fete og rike potetmassen, godt støttet opp av de små salamibitene. Rødvin vil derfor ikke bli noe problem, bare vi tar hensyn.

Mye er gjort om vi passer på at vinen har masse rik og sjenerøs fruktsødme, bløte tanniner, god friskhet og god fylde. Den fruktigheten og sjenerøsiteten vi leter etter som samtidig gir den rette, bløte kosestemningen peker i retning av den nye verden, hvor vinstilen gjerne er raus.

Et særdeles vellykket eksempel er 56828 Cardinal Zin 2005, Cardinal Zin Cellars, Santa Cruz, California, USA. Kr 159,90 (BU) som er bløt, frisk, fruktig og sjenerøs.

Denne vinen ble opprinnelig skapt av Californias mest eksentriske vinprodusent, Randall Grahm. Han står bak flere oppsiktsvekkende viner, men også mer eller mindre gale påfunn.

Grahm har en unik evne til å tiltrekke seg oppmerksomhet, og ikke minst markedsføre sine ideer og produkter. Denne vinen leverer så det suser til maten og gir deg kos og gøy i hver eneste lille munnfull.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.