RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Praktbok om norske hager


På Midtåsen "står skogen frisk og voksterlig like inn på husene", som Magne Bruun skriver. (Foto: Junn Paasche-Aasen - kan ikke kjøpes.)
På Midtåsen "står skogen frisk og voksterlig like inn på husene", som Magne Bruun skriver. (Foto: Junn Paasche-Aasen - kan ikke kjøpes.)
I Magne Bruuns "Norske hager gjennom tusen år" kan du lese om alt fra slotts- og herregårdshager til viktige skogskrenter på Midtåsen.

OSLO: Alle sivilisasjoner gjennom tidene har hatt en form for hager enten det dreier seg om urbane eller landlige strøk.

Hensikten med denne praktboken er vise hagenes betydning som kulturminner i landskapet.

Vi lærer om alt fra kloster-, kyst- og prestegårdshager til byhager og offentlige parker.

Stubljan og Østensjø

Mange eksempler er hentet fra vårt distrikt. Blant annet ser vi nye og gamle bilder fra Stubljan, alleen ved Nordre Skøyen hovedgård, funksjonalismen på Ekebergsletta og bydelsparken rundt Østensjøvannet.

Også blokkbebygelsen på Midtåsen får oppmerksomhet. Bruun skriver:

"Med den knappheten som rådde, skulle en vente at målsettingen om å beholde og ta i bruk kvalitetene i naturlig mark og skog fikk enda sterkere betydning, da dette rett og slett ville være god økonomi. Et eksempel på dette er Midt åsen, et lite felt med boligblokker fra begynnelsen av 1950-årene på Nordstrandshøgda i Oslo. Her står skogen frisk og voksterlig like inn på husene, og til og med lyngmarken er beholdt i et samspill mellom bolig og natur som få av våre bystrøk kan vise maken til (Bruun 1992)."

Natur og kultur

Det er en uttalt visjon at boken skal bidra til å øke interessene for kulturvern.

Det er å håpe at denne boken kan bli et redskap til å styrke kulturverninteressene hos folkevalgte når de gir direktiver og vedtak til de aktører som står bak endringene i landskapet omkring oss, skriver Bruun i bokens innledning.

Praktverket er illustrert med mer enn 500 bilder, og formgitt av grafisk designer Junn Paasche-Aasen, som er bosatt på Nordstrand. Det er ikke utgitt en tilsvarende bok om norske hager siden 1916.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere