RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Presser ned mobilregningen

I utlandet kan du fort spare store summer på å surfe med Opera Mini.

AMOBIL.NO: Opera går for å ha en av de beste, om ikke den aller beste, nettleseren for mobiltelefoner. Mange har derfor ventet i spenning på Opera Mini 5.

Vi har sett nærmere på den lynraske norske mobilnettleseren

Bedre enn originalen

De viktigste forskjellene på Opera Mini og den ofte enkle nettleseren som er innebygd i mobilen din, er kort fortalt at Opera Mini skal være kjappere og enklere å bruke.

For å levere nettsidene i ekspressfart har Opera et triks i ermet. Nettsider blir nemlig komprimert før de sendes til telefonen din.

Det skjer på serverne til Opera, og gjør at selve nedlastingen tar kortere tid, samt at telefonen får mindre data å jobbe med og dermed kan utføre sine oppgaver raskere.

Det som er vel så viktig, er hvor kjapt det går å laste forskjellige nettsider. Vi gikk inn på www.amobil.no, noe som tok 22 sekunder med Mini 5.

Til sammenligning trengte telefonens innebygde nettleser 61 sekunder, mens forgjengeren Opera Mini 4.2 trengte hele 70 sekunder.

Les også: Opera Mini 5 for Android

Lavere telefonregning

En annen fordel ved at sidene blir komprimert før de sendes til telefonen din er at du slipper unna med mindre datatrafikk.

Der telefonens nettleser lastet ned hele 2,33 MB med data for å vise forsiden på Amobil, er den komprimerte versjonen av forsiden kun 163 kB stor for Opera Mini 5.

Opera Mini 5 gjør altså godt for telefonregningen. I utlandet kan du fort spare store summer på å surfe med Opera Mini.

Til å teste hastigheten brukte vi en Nokia N95. Vi testet også med en Samsung M5650, og trenden var den samme.

Sniktitt: Opera Mini 5 beta til Iphone - Lynrask Iphone-nettleser

Nyttige funksjoner

En praktisk nyhet ved Opera Mini 5 er den såkalte Speed Dial startskjermen. Dette betyr rett og slett at du får ni små ruter som viser skjermbilder av dine favoritt-nettsteder, og som gir deg kjapp og enkel tilgang til disse.

Både Speed Dial og bokmerkene kan forøvrig synkroniseres med Opera på PC-en din.

En annen funksjon du kanskje kjenner igjen fra nettleseren på PC-en, er at du kan ha flere nettsider oppe samtidig i forskjellige faner. Her kan du åpne så mange faner du vil, riktignok begrenset av hva telefonen din takler.

Vi hadde seks faner oppe på vår gamle Nokia N95 uten problemer.

Dersom du synes det blir uoversiktlig å surfe på vanlige nettsider på en liten mobilskjerm, har du noe som heter Mobile view. Velger du dette vises nettsiden som en enkelt kolonne, noe som kan være fordelaktig hvis du har en mobil med liten skjerm.

GUIDER: Amobils Mobilskole

Konklusjon

Kombinasjonen av en nettleser som fungerer på nær sagt alle mobiltelefoner, ser delikat ut, er enkel å bruke samt ikke minst er lynkjapp, er nærmest uslåelig. Har du brukt Opera Mini 4, er det definitivt bare å oppgradere til versjon 5, som oppleves som en stor forbedring.

Har du en avansert telefon, kanskje også med trykkskjerm, ville vi heller valgt Opera Mobile 10 dersom den er tilgjengelig til din telefon. Da får du en enda mer avansert nettleser som gir en enda mer komplett opplevelse.

Les hele testen av Opera Mini 5 på Amobil.no

Les også disse mobiltestene:

Sony Ericsson Vivaz - Filmer sylskarp video

Sony Ericsson Xperia X2 - Fra himmel til helvete

Google Nexus One - Google-telefonen imponerer

Samsung I5700 Galaxy Spica - Android for massene

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere