*Nettavisen* Nyheter.

Prinsen av Oslos uteliv

David Røsset er klar med nytt klubbkonsept i Grensen.

David Røsset er nyttårsraketten inn i Oslos uteliv. I januar starter han nye klubbkonsepter på to av de hotteste utestedene i hovedstaden.

TØYEN: Mandag denne uka var det lansering av Mandagsklubben på det splitter nye utestedet Jaeger - gamle Garage - i Grensen.

– Premieren gikk som smurt. I en koselig stue med preg av østblokkens betong, britisk overklasseinteriør i Chesterfield, norsk fjellhyttesjarm med skigard på veggene og billig IKEA hyller. Hvor sprøtt det enn høres ut, så er det utrolig vakkert, sier David Røsset, og fortsetter:

De har installert det beste lydanlegget som finnes på noen annen norsk klubb, og plassering midt i hjertet av Oslo åpner for å samle mennesker som tidligere ikke har møttes på samme sted. Stemningen var god, dansegulvet var i gang fra før midnatt og det luktet kjærlighet i luften fra ende til annen, sier David Røsset.

DJ Davidow som er artistnavnet, er en del av dj-kollektivet Brokesteady. De har tidligere markert seg stort. De tre gutta vant Osloprisen 2009 for årets klubbkonsept, Mandagsklubben på Fisk & Vilt.

Det er Natt & Dag som står bak denne prisen og de skrev følgende i begrunnelsen før prisutgivelsen for ett år siden:

“Er det ett klubbkonsept som virkelig har markert seg selv i Oslo by i løpet av det siste året så er det Brokesteady. Med et imponerende antall klubbkvelder på blant annet Fisk&Vilt, Blå og Living Room har kollektivet klart å spre glede i form av house, bass, UK-funky, hyphy og Baltimore til Oslos mange natteranglere. Som om ikke det er nok, har gutta i tillegg bidratt til å gjeninnføre mandagen som habil klubbkveld her i hovedstaden, og det er ikke bare bare! Lenge leve!”

Brokesteady og David Røsset lever absolutt videre og blir kalt Oslo nye utelivsprinser.

– Fisk & Vilt er hipt og attraktivt blant de unge og vi klarte å introdusere housemusikken på nytt. Vi begynte også å introdusere andre dj’er med og det ble prestisje for “gamlegutta” å spille med oss, sier David.

Begynte som ryddegutt

Sommeren 2009 spilte Brokesteady også for 3.000 mennesker på Hove-festivalen. Det gjorde også at navnet etablerte seg godt og Mandagsklubben ble en suksess.

David tok bokstavelig talt bakdøra inn i Oslos uteliv.

– Jeg begynte på Fisk&Vilt som ryddegutt for å få meg spillejobb. Jeg fikk vise hva jeg kunne et par lørdager for noen år siden, forteller han.

David Røsset begynte sin karriere som ryddegutt på Fisk & Vilt.

Det førte til den allerede omtalte prisen. Nå jobber David også som utestedets bookingansvarlig, i tillegg til jobben som dj og produsent i Brokesteady.

Bygget studio

I sommer ga dj-kollektivet seg med konseptet på Fisk&Vilt, mens det fortsatt var populært og før det ble brukt opp.

Nå har Brokesteady, som også består av Niels Theissen og André Bravo, bygget studio i nabolokalene til Norges Balletthøgskole på Tøyen sammen med en av “gamlegutta”, Daniel Gude, “DJ Nuhhh”, som har en platesamling på 40.000 vinylskiver.

Det enorme studioet deler de også sammen med film- og fotostudioet White Light Studios.

"Kredryttere og nettverksrunkere"

Her kan de gjøre alt, det er i hvert fall planen. Dette er stedet for “kredryttere og nettverksrunkere”, som Natt & Dag hadde med i sin beskrivelse av stedet.

– Vi skal etablere plateselskap, Effort Records. Det har hele tiden vært en drøm. Vi ønsker å få en fot innenfor som produsenter. Vi skal fokusere på deephouse og techhouse, sier David.

Hva som er forskjellen mellom de forskjellige housesjangrene er vanskelig å forklare, men det har, ifølge David, bakgrunn fra den gamle housebølgen i USA. Men det kommer ingen cd-utgivelser fra Effort Records.

– Vi bruker gamle teknikker til å lage musikk med ny sound. Vi ønsker å gi ut plater på vinyl, i tillegg til digital utgivelse. Det er mange djer som kun sverger til vinyl, forteller David.

Vinyl og bare vinyl er det som gjelder for David Røsset & co.

– Hvordan er din egen stil som dj og produsent?

– Jeg er opptatt av lydkvalitet. Jeg vil ha et fyldig lydbilde. Jeg er opptatt av at musikken skal være behagelig og harmonisk, en komplett pakke. Jeg kan sitte timevis og skru på equalizer’n for å finne den riktige tonen. Det skal være rytmebasert musikk og dansbart. Jeg liker gamle analoge synthlyder. Melodien skal være dyp, sjelfull og svevende.

Lagde musikk på gutterommet

David var 11 år da han begynte å lage musikk på gutterommet i Hamar. Etter skolegang på Steinerskolen i Ottestad og videregående på Katta, dro David til Oslo for å bli kjent med klubbmiljøet i hovedstaden. Da hadde han allerede skaffet seg litt erfaring som dj etter å ha spilt på Crescendo i Hamar hver fredag og lørdag i ett og et halvt år.

– Jeg tok siviltjenesten hos Amnesty International. Det var en gratis mulighet for å komme til Oslo.

Da siviltjenesten var unnagjort begynte David på pedagogikkstudie ved Universitetet i Oslo, men fant ut at det ikke var det riktige karrierevalget.

– Tiden jeg skulle bruke til å lese ble brukt til å produsere musikk, innrømmer han.

David har også jobbet to år i barnehage. Han måtte ha en jobb for å tjene penger mens han etablerte seg som dj. Det slipper han nå. Nå lever han av musikken.

– Det er foreløpig ingen gullgruve, men det går rundt. Nå har jeg mye tid til å gjøre det jeg vil, blant annet å bygge opp dette stedet, sier han.

Vi møter dj’en i de store lokalene på Tøyen. Hittil har de kreative sjelene sittet i hvert sitt rom på forskjellige kanter av byen og blitt hysjet på av naboene til alle døgnets tider.

Strenge regler hos gutta i Brokesteady og White Liight Studios på Tøyen.

For gutta i Brokesteady og White Light Studios er det befriende å ha en plass der de både kan jobbe og leke seg med det de liker aller best. Vi snakker tross alt om folk som gjør et levebrød ut av sin store lidenskap.

Gutta har gjort alt fra å bygge reisverk til akustisk innredning selv. Resultatet, med Gudes enorme vinylsamling og 2000 kvadratmeter med bohemaktige lokaler, er imponerende.

Etter å ha bygget opp det flotte studioet, er de nå klare for å spre glede i hovedstadens uteliv igjen. Som nevnt er Mandagsklubben klar på ny, på landets kanskje hippeste sted.

– Vi starter Mandagsklubben igjen på utestedet Jaeger, som åpnet første helgen i januar. Dette blir kanskje det fineste Oslo vil ha å by på av klubber det neste året. Lydanlegget Funktion One er kjent for å være det beste lydanlegget man kan installere på klubber verden over. Det blir installert i begge etasjer, sier en engasjert dj.

Og som vi har hørt i innledningen, premieren gikk over all forventning.

Men David lar det ikke bli med den ene suksessen. Siste fredagen i januar er det klart for konseptet Middag på Blå.

– Dette skal skje siste fredagen hver måned i 2011. Det er meg og min partner fra Fisk & Vilt og Brokesteady, Niels Theissen, og Gaute Westhassel fra Oslo Live festivalen som har gått sammen om dette konseptet. Vi har booket programmet for de fire første månedene og kan blant annet skilte med navn som Motor City Drum Ensamble og Hunee. Brokesteady skal også gjøre liveopptreden på disse kveldene, forteller David.

– Blå er en gammel, etablert scene. Å få ansvaret for å gjøre en fredag i måneden, er et kjempekompliment, sier han.

Det var også på Blå David fikk en av sine første spillejobber i Oslo.x

– Jeg var på en sivilarbeiderfestival for fem år siden. Jeg fikk tilbud om å spille litt, så jeg tok sykkelen hjem til leiligheten på Majorstua, fylte opp en bag med plater og tråkket ned igjen. Det var moro å få prøve seg, sier David.

David Røsset har snurret plater i Oslos uteliv, nå drømmer han om utlandet.

Nå er han tilbake, i en helt annen liga. Nå er det han som bestemmer hvem som er gode nok til å få spille der, og framover satser han på mer musikkproduksjon.

– Jeg sikter mot utlandet. Kanskje jeg flytter til Berlin om noen år. Interessen for housemusikken i større der, selv om det har tatt seg opp i Oslo de siste årene.

Og kanskje, når det har gått noen år til, kommer utelivsprinsen hjem til Norge for å bli KONGEN på byen.

– Jeg drømmer om eget utested. Derfor er jeg med på så mye som mulig nå for å utvide nettverket.
Folk vil alltid ha behov for å være på et sted der de kan kose seg, sier han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.