Pris til de første passivhusene

Boligfeltet Rudshagen er i ferd med å reise seg ved siden av Stenbråten borettslag på Mortensrud.

Boligfeltet Rudshagen er i ferd med å reise seg ved siden av Stenbråten borettslag på Mortensrud. Foto: Illustrasjon: Rambøll

Nå er det snart klart for innflytting i Norges første borettslag med passivhusstandard: Rudshagen.

MORTENSRUD: I forrige uke ble det klart at borettslagsprosjektet på Mortensrud har vunnet sin første pris – allerede før den første beboer har flyttet inn.

Tirsdag ble boligene kåret til årets beste nyskapning av byggebransjen.

Nyskapingsprisen ble delt ut. til Håndverksbygg AS, som står for byggingen, ifølge en pressemelding.

– Det har vært en utrolig lærerik prosess. Det er bra at andre aktører nå får dra nytte av erfaringene, for dette er ting som tømrere og resten av byggebransjen skal greie selv, sa Erling Askautrud fra Håndverksbygg i takketalen.

Del på Facebook

Utsolgt i februar

Det er ifølge pressemeldingen Boligprodusentenes Forening, Glava og NorDan som står bak prisen som ble delt ut spå første dag av Boligkonferansen i Oslo.

Det er OBOS Nye Hjem som er byggherren ved oppføringen av de 17 boligene. De var utsolgt i februar og står innflyttingsklare til sommeren.

– Myndighetene signaliserer at nye boliger i fremtiden skal holde passivhusnivå. Det er viktig at vi før forskriftene kommer har et godt grunnlag for å si hva som er de beste løsningene. Med Rudshagen har Håndverksbygg gjort en grundig jobb i utvikling og utprøving av nye, tekniske detaljløsninger og utførelsesprosesser, sier teknisk sjef Lars Myhre i Boligprodusentenes Forening i pressemeldingen.

Mindre energibruk

Regjeringen har sagt at passivhusstandard skal være gjeldende for alle nye boliger fra 2020. Flere har tatt til orde for at standarden bør være på plass allerede fra 2015.

I et passivhus reduseres energibehovet gjennom tiltak som ekstra varmeisolasjon, ekstra god tetthet og varmegjenvinning.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.