*Nettavisen* Nyheter.

Prisbelønnet barnehage

- Vi har jobbet aktivt for å få flere menn inn i barnehagen vår, forteller Pia Friis i Bjerkealléen barnehage. Syv av hennes 13 ansatte er menn, og før jul mottok barnehagen Kunnskapsdepartementets pris for godt likestillingsarbeid.

Grefsen: - Regjeringens mål er 20 prosent menn i barnehagene innen 2007. I Kanvas er målet 30 prosent innen utgangen av 2006, og det målet er vi på god vei til å nå, sier Pia Friis, leder i Bjerkealléen barnehage, fornøyd.
- For å få flere menn i barnehagene bør vi vise gutter og unge menn at det å jobbe i barnehage er et attraktivt jobbtilbud. Man bør starte med å informere guttene allerede på ungdomsskolen og i videregående. I år har vi stands på yrkes- og utdanningsmessene som vi håper vil åpne øynene deres. Vi kan også gjøre mye med selve høyskoleutdanningen. Den har vært veldig preget av en kvinnelig tankegang, forteller Friis.

Godt eksempel

Siden Kanvas, Norges største private aktør innen utvikling og drift av barnehager, satte ned en strategigruppe for å rekruttere flere menn, har de opplevd en 60 prosent økning i antall menn i personalgruppene.
- Hva er oppskriften?
- Vi har først og fremst forandret annonseringen og ansettelsesprosessen. I annonsene har vi sluttet å bruke "koselige ord" som "snill" og "trivelig" og heller lagt vekt på å profilere barnehagen og nevne de fysiske aktivitetene vi holder på med her. Mange barnehager bærer preg av en husmorkultur som gjenspeiler seg i både annonnsene og interiøret. Denne kulturen, der Carl Larsson-bilder, rysjegardiner og filleryer dominerer, har vi lagt død her i Bjerkealléen.
Friis tror både barna, foreldrene og de ansatte drar nytte av at halvparten av barnehagens ansatte er menn.
- Et tokjønnet arbeidsmiljø høyner det faglige nivået. Menn og kvinner ser barn og kan oppfatte deres behov foreskjellig. Vi har også et bedre utgangspunkt for å forstå både mødre og fedre.
Foreldrene er utelukkende positive til mennene i barnehagen. Når en mann slutter opplever Friis ofte at foreldrene spør om hun ikke kan ansette en mann til.

Flørt og humor

-For arbeidsmiljøet er det også svært positivt. Et arbeidsmiljø med to kjønn skaper humor og flørt. Flørten frigir energi og gjør de ansatte gladere, forklarer hun.
Rasmus Kleppe er pedagogisk leder i Bjerkealléen og har vært ansatt der siden 1996.
- Jeg startet mannsprosjektet her, og da var vi tre menn på en avdeling. Jeg håper og tror at Bjerkealléen er en attraktiv barnehage for nyutdannede menn.
Kleppe tror at forbilder av begge kjønn er utrolig viktig for barna.
- Her kommer de i kontakt med flere typer voksne. Det er all slags typer menn her. I en barnehage med bare én mann fungerer han ofte som klatrestativ eller vaktmester. Her er vi oss selv, smiler han.
Friis er enig.
- Vi ønsker at også kvinnene skal spille fotball og lekesloss. Det dreier seg om likestilling og likemuligheter for gutter og jenter.
Dette året skal barnehagen samarbeide med mannsforsker Ole Bredesen. Målet er å finne ut om barnehagen driver likestilt pedagogikk.
- Det blir veldig spennende, synes Friis.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.