RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Prisene oppover igjen


Sjefstrateg Peter Hermanrud i First Securities ville bli overrasket om boligprisene begynner å stige igjen allerede nå. Det ville være uvanlig i historisk sammenheng med et så kort og lite fall, sier han. Foto: First Securities
Sjefstrateg Peter Hermanrud i First Securities ville bli overrasket om boligprisene begynner å stige igjen allerede nå. Det ville være uvanlig i historisk sammenheng med et så kort og lite fall, sier han. Foto: First Securities
2009 er fortsatt ikke året for å kjøpe bolig, mener sjefstrateg Peter Hermanrud i First Securities.

VÅRT DISTRIKT: I følge
Eiendomsmeglerbransjens boligprisstatistikk
som ble lagt fram mandag, var gjennomsnittlige priser på boliger formidlet gjennom Finn.no i januar 2009 4,8 prosent høyere enn i desember 2008.
Statistikken viser videre at det er områder utenfor byene som hadde den største prosentvise veksten i januar. I Oslo var den gjennomsnittlige prisveksten på tre prosent.
Korrigert for sesongvariasjoner var prisene på landsbasis 0,8 prosent høyere enn i desember. Det vil si at den underliggende pristrenden er svakt positiv. Det finnes ikke egne sesongkorrigerte tall for Oslo.

Venter fortsatt fall

Sjefstrateg Peter Hermanrud i First Securities har tidligere uttalt at 2009 ikke er året for å kjøpe bolig, og tror ikke januartallene betyr at det nå har løsnet for boligmarkedet.
Jeg tror fortsatt det stemmer, dessverre. Det ville være uvanlig i historisk sammenheng med et så kort og lite fall. I såfall ville jeg bli overrasket, sier han til Nordstrands Blad.
LES OGSÅ: Nå kan du gjøre boligkupp

Søndre stiger mest

Søndre Nordstrand er bydelen hvor prisene stiger mest siden desember, med en gjennomsnittlig vekst på seks prosent. Alna, Grorud og Stovner følger hakk i hel med en prisvekst på fem prosent.

Prisene i de vestlige bydelene Ullern og St.Hanshaugen stiger minst, men en økning på to prosent.

Familieboliger i Oslo og andre pressområder er blant boligtypene som har steget mest de siste årene. Hermanrud tror heller ikke dette markedet kan friskmeldes.

Det pleier å være samme mønster for alle typer boliger. Det er mindre segmentforskjeller enn folk tror, sier han.

Økt omsetningstid

Hva tror du vil bli den viktigste faktoren for prisutviklingen framover - fallende rente eller fallende økonomi?

Jeg tror økonomien er viktigere, og da bygger jeg på historien, sier Hermanrud.

Videre viser statistikken at boligprisene i Oslo denne gangen endret seg likt for de forskjellige boligtypene fra desember 2008 til januar 2009. Både eneboliger, delte boliger og leiligheter steg med tre prosent fra desember til januar, mens leilighetsprisene sank mest siden januar 2008, med et fall på fem prosent.

Omsetningstiden økte med hele 11 dager, fra 34 dager i desember til 45 dager i januar. Den faktiske salgstiden vil i tillegg være enda lenger enn statistikken viser, siden annonser tas inn og ut av Finns system.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere