Priset boliger langt under takst

 

  Foto: Illustrasjonsfoto

Fem meglerkontorer i Oslo må nå gi Forbrukerombudet et svar på hvorfor så mange av salgsobjektene deres legges ut med lave prisantydninger.

OSLO: – Vi kan ikke slå fast at det dreier seg om villedende markedsføring før vi får svar i sakene. Men etter vår mening tyder dette på ulovlig bruk av lokkepriser, sier forbrukerombud Gry Nergård i en pressemelding om fem meglerkontorer i Oslo.

LES OGSÅ: Treroms på Holtet gikk for 82.000 per kvadratmeter

– Minst 100.000 under

De fem skal ifølge Forbrukerombudet ha satt en prisantydning på 100.000 kroner – eller mer – under taksten på minst 60 prosent av boligene de la ut for salg i en periode da Forbrukerombudet gikk gjennom 600 boligannonser.

Disse har nå fått frist til 16. mai med å forklare hvorfor prisantydningene ofte er lavere enn taksten. De er også blitt bedt om å oppgi salgssummene for de undersøkte boligene.

LES OGSÅ: – Visningen var som en «hjemme alene-fest»

– Nullaksept

Harald Kohmann, daglig leder ved Aktiv Eiendom både på Holtet/Nordstrand og Lambertseter, avviser bruk av lokkepriser.

– Det er nullaksept for bruk av lokkepriser på vårt kontor. Vi følger bransjenormen, og støtter også opp om bransjen sitt arbeid på området gjennom EFF. Bransjenormen sier at prisantydningen ikke bevisst må settes lavere enn det selger på markedsføringstidspunktet er villig til å akseptere. Den må heller ikke settes lavere enn meglers objektive vurdering, sier Kohmann.

Han opplyser at meglerkontoret vil svare Forbrukerombudet innen fristen, og vil ikke gå inn på enkeltsalg før det.

De andre meglerkontorene som har fått brev med spørsmål, er Aktiv Eiendomsmegling St. Hanshaugen, Privatmegleren Park og Advokatene Sem og Johnsen Eiendomsmegling.

LES OGSÅ: 1,2 millioner over takst på Nordstrand

Sju av ti over takst

Forbrukerombudet opplyser for øvrig at de fleste meglere opererte med samme prisantydning som verditakst da annonsene ble gjennomgått.

– Mer enn 70 prosent av boligene som legges ut til salgs i Oslo selges til en pris over takst. Når prisantydningen gjennomgående settes under takst, er det mye som tyder på at meglere bruker lokkepris for å trekke flere potensielle kjøpere til visning, sier forbrukerombud Gry Nergård i den samme pressemeldingen.

LES OGSÅ: «13 millioner over takst»

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.