*Nettavisen* Nyheter.

Prisoppgang på eneboliger

MEST POPULÆRT: Eneboliger har høyest prisoppgang. Her et eksemplar på Abildsø som ble solgt tidligere i år. Foto: Foto: Advokatene Sem og Johnsen

Prisveksten på boligmarkedet fortsetter. I snitt steg prisene med 0,1 prosent fra forrige måned, mens eneboliger økte 0,9 prosent.

Klikk på bildet for å forstørre.

BOLIGPRISSTATISTIKK: Mandag ble eiendomsmeglerbransjens prisstatistikk for mai presentert. Foto: Kristin Trosvik

Klikk på bildet for å forstørre.

ADM.DIR.: Christian Vammervold Dreyer i Eff fortalte at antall boligsalg har gått markant ned sammenlignet med mai i fjor.

OSLO: Året 2013 startet med en kraftig prisvekst på boligmarkedet. I mars begynte prisene å flate noe ut, men i april pekte igjen kurven oppover. Tallene for mai viser at prisveksten fortsetter, men veksten har stabilisert seg.

– Det er nå et veldig stort volum av boliger der ute, og det vi ser er at det tar noe lenger tid å få solgt boliger enn tidligere i år. Dette er en veldig normal og egentlig ganske positiv markedseffekt, sier Christian Vammervold Dreyer, administrerende direktør i Eiendomsmeglerforetakenes Forening (Eff).

Boligprisene for mai var 0,1 prosent høyere enn i april. Eneboliger steg mest med 0,9 prosent fra april.

  • Prisene på eneboliger steg 0,9 prosent fra april, og var 6,4 prosent høyere enn i mai 2012.
  • Prisene på delte boliger falt med 0,7 prosent fra april, og var 4,7 prosent høyere enn i mai 2012.
  • Prisene på leiligheter steg 0,1 prosent fra april, og var 7,0 prosent høyere enn i mai 2012.

LES OGSÅ: Prisrekord i Grinda: Dette gikk 2 millioner over takst

Vårslipp

Boligprisene er nå 6,5 prosent høyere enn samme måned i fjor. Snittprisen for en bolig er 5,8 prosent høyere enn i 2012.

Den lange vinteren har gjort at mange boliger har blitt sluppet på markedet de siste ukene.

– Det er flere objekter å velge mellom enn tidligere i år, og dermed mindre konkurranse mellom potensielle kjøpere. Dette er med på å dempe prisutviklingen. Budrundene går litt tregere, og man må kanskje gjennom flere visningsrunder, sier Vammervold Dreyer.

LES OGSÅ: Nå kan du flytte rett i fengsel for åtte millioner

Færre solgte boliger

Det er en markant nedgang i antall solgte boliger hvis man sammenligner med mai 2012, en nedgang på hele 14 prosent.

– Vi forventer at tilbudssiden kommer til å øke enda mer, og vi tror det kommer til å selges mange boliger i juni. Vi tror derimot ikke at prisene kommer til å stige noe særlig, da er det mer sannsynlig at prisene flater ut eller at det kommer en liten nedgang, sier Vammervold Dreyer.

Tormod Boldvik i Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) støtter Vammervold Dreyer i spådommen om godt salg i juni.

– Når det plutselig har vært ferie i halve uka, så er det vanskelig å jobbe effektivt, sier han med henvisning til alle de røde dagene i mai. Boldvik mener derfor at man må se på junitallene før man kan si noe om omsetningstallene for vår og sensommer.

– Det er mange oppdrag der ute og mange har nok store ambisjoner om å selge før ferien, sier Boldvik.

Priser i Oslo

I Oslo steg boligprisene 0,1 prosent sist måned. I snitt må du nå ut med 46.000 kroner per kvadratmeter for en bolig i hovedstaden.

I fjor steg boligprisene i hovedstaden med totalt 8 prosent. Men det er store forskjeller på veksten innad i Oslo. Snittprisen for en bolig i Gamle Oslo er 9,7 prosent høyere enn samme måned i fjor mens en bolig i Vestre Aker er 4,5 prosent dyrere i snitt enn mai 2012.

– Det kan være at vi her ser en Bjørvika-effekt, sier Vammervold Dreyer.

LES OGSÅ: 1,2 millioner for 13 kvadrat

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag