*Nettavisen* Nyheter.

Private aktører vil ikke drifte barnehagene

FAKKELTOG: Barnehageforeldre fra Søndre Nordstrand protesterte i fakkeltoget. Foto: Arkivfoto: Eivind Volder Rutle

Å overta eksisterende barnehager for kun seks år av gangen byr på for store utfordringer for de private barnehageaktørene.

OSLO: Til tross for svært negative reaksjoner fra både foreldre og ansatte i barnehagene, opprettholder byrådet sitt forslag om konkurranseutsetting av syv barnehager i bydelene Alna, Vestre Aker og Søndre Nordstrand. DittOslo har snakket med fem private barnehageaktører, og ingen av dem svarte at de vil legge inn anbud. Fristen for å legge inn anbud er 4. mars.

– Vi kommer ikke til å legge inn anbud på noen av barnehagene, hovedsakelig fordi overtakelsen er for kun seks år av gangen, sier Anders Johnsrud i Trygge barnehager, som er Norges største etablerer og eier/drifter av barnehager.

Johnsrud mener det er vanskelig å skape et godt fagmiljø og å opprettholde et godt tilbud for så korte perioder.

Kontraktstiden er for kort

Espira har vurdert de syv barnehagene og landet på at det ikke er aktuelt for dem å legge inn anbud på noen av disse.

– Vi har vurdert hvordan vi kan drive barnehager etter Espira-standard i disse syv barnehagene, og kommet frem til at det klarer vi ikke uten å foreta store bygningsmessige investeringer. I tillegg har vi liten erfaring i å drive barnehager for seks år av gangen, mens vi har god erfaring med å bygge og drive nye barnehager, sier kommunikasjonssjef Jens Schei Hansen.

Schei Hansen sier at de negative reaksjonene fra foreldre og de ansatte i barnehagene, har hatt liten betydning for konklusjonen. Han påpeker at de selvsagt har registrert det store engasjementet som har vært blant foreldre og ansatte, og de har stor respekt for den politiske debatten som har pågått.

Kanvas og Læringsverkstedet barnehager deltar ikke i konkurranseutsettingen av de syv Oslo-barnehagene, men ønsker ikke å uttale seg utover dette.

Les også: – For galt om barna ikke skal få spise brunost

Viktig med en inkluderende prosess

Norlandia vil ikke offentliggjøre sin beslutning, men de har sterke meninger om prosessen.

– Vi tenker at kontraktstiden bør være lengre enn seks år. Dette er viktig nettopp for å skape kontinuitet. At det er blitt seks år legger press på kommunen for å sikre gode overganger, sier direktør i Norlandias barnehagedivisjon, Yngvar Tov Herbjørnssønn.

Herbjørnssønn sier at en god og inkluderende prosess er veldig viktig i en slik sammenheng, og at det er av stor betydning for Norlandia hvordan personalsituasjonen er. Han mener at en ny drifter ikke skal ha noe å si for de ansatte i barnehagene, som ved en god prosess skal beholde både sin egen sjef, kollegaer og den samme hverdagen som de har hatt før.

Direktøren har også fått med seg at flere av de pedagogiske lederne vil slutte.

– Dette er ikke bra, og det bekymrer også oss. Flere må ta et ansvar for deres reaksjon når de ikke kjenner seg trygge i dette. På vegne av oss, og de andre private barnehageyterne jeg kjenner godt, vil jeg derfor si at også vi driver barnehager med svært god kvalitet, og vi har svært gode betingelser for våre ansatte.

Les også: DEBATT: "Er billige barnehager målet?"

Gjenstår å se

Byrådssekretær for kunnskap og utdanning, Morten Bakke, sier at det gjenstår å se om det kommer inn tilbud, og at det fortsatt er tid før anbudsfristen går ut.

– Dersom det viser seg at ingen ønsker å overta driften, tar vi det til etterretning.

På spørsmål om hvorfor det er valgt en seksårsregel som ingen vil ha, svarte byrådssekretæren at bystyret la inn en kontrakt på seks år som en av flere føringer i vedtaket om konkurranseutsetting, og at det har de forholdt seg til.


Les om barnehagestriden:

«Høyre snubler i sandkassa»

- Vi er ikke her for å ødelegge barnehagene

Barnehageforeldrene tapte i bystyret

Nå flykter de ansatte fra barnehagene

Foreldrekrav møter motbør hos byråden

Privatisering betyr forverring i alle barnehager

Fakkeltog mot konkurranseutsettingen

Nå lytter byråd Hauglie til barnehageforeldrene

"Hei Fabian Stang, jeg er så frustert"

– Kommunen har ignorert oss

– De minste blir straffet fordi fagutdannet personale er dyrt

– Ikke selg barnehagen!

Fortvilelse på Lucia-festen i Rønningen barnehage

– Uakseptabelt sjansespill med våre barns ve og vel

Urolig over at barnebydel blir forsøkskanin

Barnehager i Oslo: Stor oversikt

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.