*Nettavisen* Nyheter.

Profesjonelle bilinnbrudd

Bjørn Saupstad fra Simensbråten er en av de uheldige som har hatt bilinnbrudd, og kan bekrefte at dette er en utrolig kjedelig erfaring. Han ber folk være oppmerksomme.

I begynnelsen av januar i år begynte innbruddsmeldinger å strømme inn. Politiet ber nå om tips fra beboere.

EKEBERG/NORDSTRAND: Meldingene begynte å komme inn i begynnelsen av måneden, og de aller fleste kommer fra området Ekeberg/Nordstrand, forteller Gro Smedsrud.

Stasjonssjefen sier at det stort sett er samme modus. Bilinnbruddene skjer for det meste på Mercedes, BMW og Audi-biler.

På biler, hvor det ikke er alarm, blir dørlås på førersiden tatt ut. Det ser ut som om de bruker en slags korketrekker hvor de drar ut låssylinderen. Det blir ingen skade på annet enn selve låsen.

Inne i bilen tar de ut airbagen, og i tillegg forsyner de seg med løse ting som ligger i bilen. Ellers er navigasjonsutstyr og lydanlegg populære ting.

Vi er ganske sikre på at vi her har med profesjonelle mennesker å gjøre, og de er godt organisert, sier Smedsrud.

De er utrolig frekke. Vi har fått meldinger fra folk som har hatt bilen sin stående rett utenfor soverommet, hvor de ligger med åpent vindu. De har ikke merket at noen har operert i bilen deres.

Mange og konsentrert

Etterforskningsleder Inge Sundeng på Manglerud politistasjon kan fortelle at de i løpet av månedens to første uker har fått inn 15-16 bilinnbruddsmeldinger.

De er temmelig like, og de er konsentrert om området Ekeberg/Simensbråten, Bekkelagshøgda og Nordstrand. Det er utrolig vanskelig å spore tilbake til gjerningsmennene i og med de klarer å gjennomføre innbruddene uten å bli oppdaget. Derfor ber vi folk være spesielt oppmerksomme og gi oss melding så fort de kan om de oppdager noe unormalt. Det kan f.eks. være at man oppdager ukjente biler i nærmiljøet sitt, eller folk som rusler rundt og tydelig gjør seg kjent, sier Sundeng.

Vår oppfordring er at folk heller ringer om de er usikre, enn at de ikke gir oss tips.

Ribbet i oppkjørselen

En av dem som har fått erfare innbruddsligaen er Bjørn Saupstad, som bor i Vestengsvingen på Simensbråten.

Bilen min sto i oppkjørselen og bare tre meter fra husveggen. Vi har soveromsvinduet ut mot der bilen vår sto. Da jeg kom ut om morgenen, oppdaget jeg ikke innbruddet før jeg satte meg inn og så bare ledninger i rattet der airbagen lå. Også stereoanlegget var plukket ut. Jeg hadde ingen inviterende ting liggende i bilen, og utstyret som ble tatt, var av den enkle typen.

Saupstad kjørte rett til Manglerud politistasjon og anmeldte forholdet. Deretter bar det til Møller på Ensjø for reparasjon. Og så ble det runden med forsikringsselskapet.

En ting er at dette tar mye tid. Jeg bor på Simensbråten og jobber i Nittedal. Derfor ble det nødvendig med leiebil, men en slik får man normalt ikke i mer enn ti dager. Verkstedet venter på deler fra Tyskland, som kan ta mer enn leiebiltiden.

Det er antydet en skadesak på Saupstads bil i størrelse 25.000 kroner. I tillegg kommer leiebilen.

Jeg kan bare oppfordre så sterkt jeg kan til alle å være oppmerksomme om de oppdager fremmede i nærmiljøet. Jeg bor i en liten vei hvor alle kjenner alle. Oppdager vi ukjente her, blir de lagt merke til. Vi vet akkurat når naboen lufter bikkja og hva slags biler vi har i nærområdet. Ring politiet med en gang om dere oppdager noe. Det vil kanskje medføre at naboen din slipper alt ubehaget med et slikt bilinnbrudd, sier Bjørn Saupstad.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.