Gå til sidens hovedinnhold

Promoterer Norge i Colombia

Siv Sandven (26) fra Røa jobber som praktikant for det Colombiansk Nordiske handelskammeret i Bogotá i Colombia. - En spennende jobb i et spennende land, smiler hun.

BOGOTÁ, COLOMBIA: Ullern Avis møter Sandven på kontoret i millionbyen Bogotà, omtrent midt i det enorme landet lengst nordvest i Sør-Amerika. Ute på gaten syder det av trafikk og folkeliv.

Norske bedrifter

Bogotá ligger bare noen hundre kilometer nord for ekvator, men på 2.650 meters høyde over havet. Klimaet her minner om det vi finner i Bergen, grått, temperert og fuktig. Om høstene kan det sågar komme haglstormer som lammer infrastrukturen i hele byen. Siv Sandven har travle dager og mange arbeidsoppgaver.

- Jeg jobber med direkte kontakt mellom norske og colombianske bedrifter. Vi skal være et mellomledd med kompetanse for begge parter. Vi jobber også mye med kultur og turisme, og jeg reiser en del rundt på seminarer, forteller Sandven.

Tross sin unge alder har Siv Sandven vært mange år på farten. Allerede som 18-åring forlot hun redet hjemme i Vesteråsveien.

- Siden har jeg bodd og studert i Bodø, Danmark, Mexico og nå i Colombia. Jeg snakker spansk, tysk og engelsk og har reist veldig mye i Latin-Amerika, Australia og Asia. Det har vært spennende år.

Kulturforskjell

Mellom to så ulike land og folk som Norge og Colombia må det nødvendigvis bli en del kulturforskjeller.

- Ting i Norge er mer rett på sak. Her er arbeidskulturen mer personlig og man begynner aldri en forhandling uten å snakke om hverdagsliv. Og i Norge planlegger man livet i fremtiden mer, siden vi har de velferdsordningene vi har. Her finnes det ingen garanti for om du er i live om ti år, og derfor lever colombianere mer i nuet.

Men folk i Norge er mer pålitelige. I Colombia liker man ikke å si nei, ler hun.

Colombia er regnet som et av verdens farligste land, og bare de siste ukene har en nordmann blitt kidnappet av FARC-geriljaen, det har vært vulkanutbrudd og uroligheter flere steder i landet.

- Er du aldri redd når du er ute på gaten, eller ute og reiser?

- Aldri. Jeg mener at Colombia er et stabilt land, og jeg føler meg veldig trygg her, sier hun fryktløst.

Hjem til Norge

Siv Sandven mener at Sør-Amerika har et stort potensiale for økonomisk vekst i årene som kommer.

- Ja, økonomien her er på tur opp, og jeg har stor tro på Colombia.

- Hva gjør du om ti år?

- Da er jeg prosjektleder hjemme i Norge for noe med ekspansjon innen såkalte emerging markets. Eller kanskje noe innen shipping, sier hun drømmende.

I disse dager går praktikant-kontrakten hennes ut, og Sandven er på utkikk etter nye muligheter. Det er ikke fritt for at hjemlengselen har begynt å gjøre seg gjeldende.

- Jeg trives godt i Bogotá, så jeg har vært på noen jobbintervjuer og fått forskjellige tilbud. Blant annet innen shipping og telekommunikasjon. Men utpå våren setter jeg kursen hjem til Norge igjen. Jeg har ikke bodd hjemme i Oslo på åtte år, og har begynt å savne familien min, vennene mine og litt stabilitet. Jeg vil gjerne ta med meg erfaringene jeg har høstet utenlands, og bruke dem hjemme. Så får vi se, avslutter hun og vinker oss farvel.

Reklame

Black Week: 10 superkupp du bør sjekke ut