RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Proppen i systemet

Taushet er oppsiktsvekkende i en klagesak. Nordstrand bydel følger ikke gjeldende lovgivning og bryter Oslo kommunes retningslinjer. Bestillerenheten er "proppen i systemet" ved søknad om fast plass i sykehjem.

Det er trolig mange årsaker til at bestillerenhet og bydelsdirektør ikke svarer på skriftlig henvendelse. Bydelens administrasjon er pålagt å utføre tjenester på vegne av forvaltningen. Borgerne har krav på å få skriftlig svar på søknad om en så alvorlig sak. Søkeren forventer et skriftlig svar med en orientering. I denne saken har jeg avslørt dårlig struktur, svak organisasjon og uprofesjonell saksgang. Dette synliggjøres gjennom manglende lederkraft og styring, som går ut over de svakeste gruppene i samfunnet. De som ikke er i stand til å "tale egen sak". Observasjon av taushet er oppsiktsvekkende i en konkret klagesak. I denne har jeg bistått med å hjelpe vergen til den pårørende, og trolig har noen fått større oppgaver enn de makter.

Bydel Nordstrand kom dårlig ut i Kommunerevisjonens undersøkelse, i rapport nr. 7/2007. Det er åpenbart at rapporten stiller krav til en bedre og mer profesjonell organisasjon av bydelens administrasjon av Bestillerenheten. Rapportens tema er: søknad om fast plass i sykehjem versus bestillerenhetenes håndtering av all dokumentasjon. Min rolle i en klagesak har vært å hjelpe vergen med kommunikasjonen, å klage på behandling av søknad om avlastningsplass og fast plass på sykehjem. Klage ble sendt bestillerenheten 30.05.07 og til Helsetilsynet 1.06.07. Bestillerenheten har ikke bekreftet skriftlig å ha mottatt klagen. Den 14.09.07 tok bestillerenheten kontakt med pårørende, og saksbehandler uttalte: "Bestillerenheten har ikke mottatt søknad om permanent opphold i sykehjem." Til tross for at søknaden er datert 21.02.07, da ble det også søkt om avlastningsopphold. Det var oppsiktsvekkende for den pårørende at søknad ikke var registrert mottatt av Bestiller-enheten, når spørsmålet kom om vilje til å trekke klagen tilbake. Det er betenkelig når bestillerenheten først etter syv måneder responderer med en slik strategi. Dette avslører sviktende innsikt i formkrav og lovverk. Hendelsen bekrefter hverdagssituasjonen vi står i på Nordstrand. Det er nettopp det klagen påpeker, dårlig kommunikasjon mellom verge (pårørende) og bestillerenheten. Det er etterlyst krav om å bli rettmessig ivaretatt som bruker i overensstemmelse med forskrift om kvalitet i pleie- og omsorgstjenestene for tjenesteyting av sosiale tjenester. Det ser ut til at lov om pasientrettigheter og kravet i forvaltningsloven er satt til side.

Kommunerevisjonens rapport var nedslående lesning, den påpeker at lovens krav ikke ble oppfylt av bestillerenheten(e) i Oslo. Nordstrand bydel kom meget dårlig ut av undersøkelsen Kommunerevisjonen har foretatt. Politiske bydelsrepresentanter må ta et grep i saken. Det er et meget sårbart tema i bydelsadministrasjonen at klagesaker ikke blir registrert. Både bydelspolitikere og bydelens administrasjon har mye å gjøre med å heve kunnskapen om klager og klageprosesser.

Ingrid Hole

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere