RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

ÅPEN BARNEHAGE: Thomas Berg hadde med seg datteren Vilde (1) i åpen barnehage og fikk nyttig informasjon fra Ane Heiberg i NAAF. 
ALLE FOTO: ØYSTEIN DAHL JOHANSEN
ÅPEN BARNEHAGE: Thomas Berg hadde med seg datteren Vilde (1) i åpen barnehage og fikk nyttig informasjon fra Ane Heiberg i NAAF. ALLE FOTO: ØYSTEIN DAHL JOHANSEN Foto: ALLE FOTO: ØYSTEIN DAHL JOHANSEN

Prosjekt for friske småtroll

Karlsrud Åpne barnehage fikk denne uka besøk av Astma- og allergiforbund og helsesøster Veslemøy Ruud.

KARLSRUD: – Her kan foreldre få informasjon og snakke sammen om plager de måtte ha, sier helsesøster Veslemøy Ruud på Karlsrud helsestasjon og regionsekretær i Norges Astma- og allergiforbund (NAAF) Ane Heiberg fra Bjørndal.

Mandag besøkte de den åpne barnehage for å informere om forebygging og behandling av astma, allergi og eksem hos små barn. Prosjektet er støttet av Extrastiftlesen og fortsetter neste år.

Nyttig

Og tilbakemeldingene fra småbarnsforeldrene er gode.

– Jeg har ikke allergier selv, så det er nyttig å gå gjennom symptomer og få råd. Jeg kan jo søke det opp på nettet, men det er noe med det å få det presentert og kunne spørre, sier Thomas Berg fra Lambertseter som hadde med seg ett år gamle Vilde i Åpen barnehage.

Samlet informasjon

Rundt 20 prosent av barn under 10 år har eller har hatt astma og 5–8 prosent har matallergier. Temaet berører de fleste på en aller annen måte og behovet for informasjon er stort. NAAF har samlet mye informasjon på sine nettsider og håper at de med prosjektet kan nå ut til enda flere.

– Folk får spurt om hoste og eksem og er ute etter best mulig råd. Vi ønsker å ta det på lavest mulig nivå, sier Veslemøy og Ane.

Røyking

Symptomene på astma er hoste og slim, særlig på natten og morgenen.

– Det er ikke normalt at barna er forkjølet og hoster hele vinteren. Da bør man gå til fastlegen og ta en sjekk, sier Ane Heiberg.

Røyking er en av hovedårsakene til at barn får astma.

– Det er trist å vite at man kan ha utløst barnets lungesykdom, det finnes masse muligheter til å slutte for dem som har lyst, sier Veslemøy og Ane og viser til fastleger, Kreftforeningen, LHL eller helsestasjonen som alle har tilbud om røykeslutthjelp.

Ønsker å nå flere

Tidligere har prosjektet blant annet besøkt Bjørndal frivillighetssentral og helsestasjonen på Bogerud. Snart står helsestasjonen på Holmlia for tur.

– Vi oppfordre andre helsestasjon om å ta kontakt og benytte seg av tilbudet, sier Veslemøy Ruud.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere