RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Prosjekter skal reparere Østkanten


Akerselvas bredder er som forvandlet siden 80-tallet.
Akerselvas bredder er som forvandlet siden 80-tallet.
Når Oslo går inn i 1980-tallet, våkner en ny omsorg for østkanten, ikke ulik mellomkrigstidens kommunale stolthetstenkning.

For nå starter en tid med tilbakebetaling, og østkanten skal repareres via prosjekter.

Del på Facebook

Det er en god samstemmighet rundt prosessen med å løfte østkanten igjen.

Akkurat som i mellomkrigstiden er det kommunens vilje som rår, samtidig som staten nå ser behovet og trår til.

Prosjektenes tid

Slik blir tiden fra 1980-tallet og framover de store prosjektenes tid. Derfor blir de siste tiårene en revitalisering, fullt på høyde med prosessen da den målbevisste Oslo Byfornyelse AS reddet østkantens mange gårder.

Akerselva miljøpark er første prosjekt, og har til hensikt å forvandle elva «fra en rynke til et smilebånd». Og det trengs, Akerselva har et skrikende behov for akutthjelp.

For når byhistorien når fram til 1960-tallet, har den en gang så vakre og fiskerike byelva blitt en tilnærmet kloakk med vemmelig lukt. En fiskedød elv med mengder av utslippsrør, tilvokste bredder og et farlig omdømme.

Rønbecks løfte

Men når Sissel Rønbeck fra Bjølsen går på som miljøvernminister på 1980-tallet, har hun med seg et løfte til sin barndoms møkkete Akerselv, slik hun kjente den da hun var jente og bodde i Mogata på Bjølsen:

«Jeg skal gjøre deg fin igjen!»

Som voksen finner hun støtte for barndommens løfter hos IN’BY, og i 1986 får hun med seg Miljøverndepartementet sitt på å starte opp «Akerselva miljøpark», et storslått prosjekt som gjør vannet friskt, registrerer kulturminner og lager en åpen og hyggelig gangvei langs hele elva.

I så måte knytter det seg til et av mellomkrigstidas opprenskningsarbeid som kommunen gjennomførte langs Akerselva opp til Nybrua.

Og uten at vi tenker over det, er en tur langs Akerselva en tur på Norges mest vellykkede endringsprosjekt.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere