RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Prostens siste gudstjeneste


AVSKJED: Søndag har Tore Kopperud sin siste gudstjeneste i Nordstrand kirke, og lukker dermed kirkedøren etter 18 år som prost i Søndre Aker og 43 år som prest. FOTO: ARNE VIDAR JENSSEN
AVSKJED: Søndag har Tore Kopperud sin siste gudstjeneste i Nordstrand kirke, og lukker dermed kirkedøren etter 18 år som prost i Søndre Aker og 43 år som prest. FOTO: ARNE VIDAR JENSSEN
I vinter og vår har Tore Kopperud vært på avskjedsbesøk i alle prostiets kirker. Nå takker han av.

SØNDRE AKER: Søndag runder han av i Nordstrand kirke.

– Alle steder har jeg takket for godt samarbeid, sier Kopperud.

LES OGSÅ: Pinsefest i Mortensrud kirke

Prest i 43 år

– Og når jeg nå avslutter 43 års virke som prest, 10 år som sogneprest og 18 år som prost i Søndre Aker, er det med delt glede. For det er litt vemodig å ta farvel samtidig som jeg har så mange gode minner og så mye å ta med meg videre.

Prestegjerningen har både geografisk og i oppgaver ført ham på en lang vei. Født og oppvokst i Oslo. Første jobb som vikarprest i Markus kirke.

– Videre gikk veien til Menighetsfakultetet før jeg ble prest i Hardanger. Et flott sted som jeg har mange gode minner fra. Men det er Oslo som er mitt sted. Så ble det studentprest, nye år på Menighetsfakultetet før jeg endte på Nordstrand – først som sogneprest og så som prost.

LES OGSÅ: "Fadervår" består - men mye nytt i kirken

Gamle og nye kirker

Kopperud har vært sjef for mange kirker og sogn,12 i alt.

– Det som er så fascinerende her, er at det er så mange og forskjellige kirker å ha ansvar for, sier han.

– Vi har den gamle trekirken på Ormøya som har markert sitt 120 årsjubileum. Prostiet fikk den første drabantbykirken, den noe spesielle utformingen av Holmlia, Mortensrud som har blitt kjent langt ut over landets grenser på grunn av sin spesielle arkitektur og den nyeste på Bøler.

Men det har ikke bare vært glede ved disse.

– Vi har hatt tre branner. Hauketo/Prinsdal ble jo totalt ødelagt. På Klemetsrud og Ormøy ble det heldigvis bare mindre skader som kunne repareres. Men så var det selvfølgelig en stor glede å kunne ta i bruk den nye kirken i Prinsdal, sier den avtroppende prosten.

Byggesak i Nordstrand

Den byggesaken han imidlertid har holdt lengst på med, er utbygging av Nordstrand kirke.

– Jeg er ikke helt sikker på når prosessen begynte, og jeg må si det er med stor glede vi fikk det endelige ja. Mitt håp er at den kan stå ferdig til kirkens 150-årsjubileum i 2016. Det blir utfordringer i byggetiden, men den er vel verdt å vente på. Vi fikk jo i sin tid et flott menighetshus, så nå ser jeg frem til at kirken skal bli likefin, og gi rom for alle aktiviteter.

LES OGSÅ: Så mye bredere blir den nye kirken

– For om den nå ikke akkurat er full på en vanlig gudstjenestesøndag, så er det mer enn trangt om plassene på store dåpsgudstjenester for ikke å snakke om på konfirmasjonene. I påsken hadde vi helt fullt hus, og selv med flere gudstjenester på julaften, er det noen som har opplevd å måtte snu ved døren. Kirken har vært full, sier han.

Jobber med Bjørndal

Med både de gamle og de nye kirkebyggene er prostiet bra dekket.

– Men det jobbes jo med å få et kirkebygg på Bjørndal. Der er det en tomt, og det har vært snakk om å flytte den midlertidige gatekirken ved Domkirken dit.

LES OGSÅ: Ønsker seg ny Bjørndalkirke

Når Tore Kopperud slutter, må han flytte ut av prosteboligen i Ekebergveien. Den skal ikke fortsette å huse prostiets leder. Hva den skal brukes til, vet Kopperud ikke. Selv må han altså skifte adresse i løpet av sommeren.

– Det blir først til en liten familieleilighet vi har nede i byen. Der blir vi et års tid. Men vi føler å ha blitt Nordstrands-mennesker, og kommer nok etter hvert til å få oss et sted her oppe. Det har jo gjennom de mange årene vi har bodd her, blitt en naturlig bekjentskaps- og omgangskrets i dette området, og her trives vi.

Nytt sete

Men det er ikke bare boligen prosten flytter fra. Både han og hans forgjengere har hatt prostesete på Nordstrand. Nå blir det flytting.

– Det er bestemt at Bøler skal bli fremtidens prostesete. Så min etterfølger vil ikke ha Nordstrand som kontoradresse, sier Kopperud, og forteller at den nye prosten velges på Bispemøtet 20. juni.

– Etter 43 års prestetjeneste – klarer du helt å slippe taket? Eller vil vi få se og høre deg som vikarprest?

Tar seg et hvileår

– Nei, nå skal jeg først og fremst ha et godt hvileår. Jeg gleder meg til å ha normale uker.

– Og hva skal du fylle dem med?

– Først og fremst blir det jo flyttingen. Så skal vi få god tid til å la roen senke seg over oss på et lite småbruk vi har i Hobøl. Der er det enkelt, men vi elsker å være der, sier Kopperud.

– Og så skal jeg få mer tid til å være sammen med familien. Spesielt gleder jeg meg til å få tid til å være farfar. Jeg har fire barnebarn som jeg endelig skal få ha tett innpå meg, fortsetter han.

Kan tenke seg å skrive

Opp gjennom årene har Kopperud ut over det å være prest, vært med i styre og stell. Leder i gudstjenesterådet og med i kirkerådet har gitt han en bred bakgrunn. Og i desember kommer den nye salmeboken som han har ledet arbeidet med.

– Kanskje all den erfaringen jeg har høstet kan samles i en bok. Jeg er ikke fremmed for å sette meg ned og skrive. Vi får se. Kanskje jeg blir forfatter, smiler Kopperud.

Ny tid for kirken

Om det heter at «kirken er et gammelt hus», og på mange måter har den kanskje vært konservativ.

– Men det har jo skjedd mye nytt også. I min prostetid har jeg fått erfare utviklingen av det flerkulturelle miljøet, og jeg må si at jeg har fått mange nye kontakter i den anledning. Slik har det også blitt med bruken av kirken. 2. pinsedag i Mortensrud kirke f.eks. fikk vi jo se et bredt og godt mangfold.

Mange å takke

Mange års tjeneste har som sagt gitt den avtroppende prosten en mengde nye bekjentskaper.

– Jeg vil betegne prostiet jeg har vært i som fascinerende. Og vil takke alle de som har medvirket til den flotte tiden jeg har hatt her.

 

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere